2014. április 18-án, pénteken az Építészek háza zárva.
 
A DESIGN VILÁGNAPJA
2013.06.19

Design Stratégiák / design by STUDIO RYGALIK
Csatlakozva a világ számos országához, hazánkban is megünnepeljük a Design Világnapját (World Industrial Design Day), melyet immáron hatodik alkalommal hirdetett meg az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége).

A jeles nap alkalmából a Magyar Formatervezési Tanács meghívására Tomek Rygalik nemzetközi hírű designer tart előadást, mely a Design Hét Budapest bevezető eseménye is egyben.

Az idén tizedik évfordulóját ünneplő fesztivál 2013-as fókuszával összhangban, az Alternatív Design Stratégiák / design by STUDIO RYGALIK című előadás a designer szempontjából tekint a kortárs design határátlépéseire. Arra keresi a választ, hogy napjaink designere miként tudja újradefiniálni önmagát és új kifejezésmódokat keresni az utóbbi évek folyamatosan változó gazdasági, társadalmi és kulturális közegében.

A június 28-án délelőtt 10.00-kor kezdődő előadásra a Design Terminál épületében (Budapest, V. ker., Erzsébet tér 13.) kerül sor. Az előadás angol nyelvű, szinkrontolmácsolás biztosított; a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a következő e-mail címen lehet 2012. június 25-ig: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Tomek Rygalik feleségével, Gosia Rygalik designerrel 2009 óta dolgozik együtt az általa alapított Studio Rygalik égisze alatt. Az eredetileg New Yorkban, a Pratt Institute-ban építészetet tanuló, majd Londonban, a Royal College of Art falai között diplomázó lengyel tervező az elmúlt években olyan cégeknek dolgozott, mint a Moroso, a Corian, az Ideal Standard, a Heal’s, a Noti, vagy a vezető lengyel bútorgyártó Comforty, melynek 2012-ig volt a művészeti vezetője. Tomek a londoni Royal College of Art első lengyel tanára, jelenleg a varsói Képzőművészeti Akadémián ipari formatervezést tanít.
Az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2007. június 29-én hirdette meg először a Design Világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a tervezők és a designrajongók. A nemzetközi megmozdulás célja a design jelentőségének, legújabb eredményeinek bemutatása a szakma és a nagyközönség számára egyaránt.

DESIGN HÉT BUDAPEST 2013: METSZÉSPONTOK


A jubileumi Design Hét Budapest fesztivál 2013. szeptember 27. és október 6. között zajlik. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft. 2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével.

További információ (Design Világnapja):    icsid.org
További információ (Design Hét Budapest):    designhet.hu, facebook.com/budapestdesignweek
További információ a média számára:    Fábics Natália
(Design Hét Budapest)            Mobil: +36 30 / 924 4224
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Utolsó módosítás: 2013.07.17 14:38

 
< Előző   Következő >

Hirdetések

Get Adobe Flash player


E-Napló információk
Bejelentkezés


Az építészet gyerekeknek történő oktatásáról


  A honlapon megjelent hirdetések tartalmáért a MÉK nem vállal felelősséget.