KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Archív weboldal
Archív weboldalE-Napló információk
Bejelentkezés

LEIER


KINGSPAN

PREFA

	MÉK - Tanfolyamok és Képzések Online rendszereTanfolyamok és Képzések Online rendszere
MÉK Épületfotósok weboldala

 


Partnerek
 

WAF2010

VÁR KONFERENCIA 2015. MÁJUS 11 - 12. VÁRKERT BAZÁR - BESZÁMOLÓ

A Hauszmann Bizottság megalakulása után a Magyar Építész kamara (MÉK) kezdeményezte a Miniszterelnökségnél egy széleskörű előzetes párbeszéd megindítását a Vár rekonstrukciójáról a politika, az építész szakma valamint a civil szervezetek között.

2015. január 15-én létrejött a megállapodás, amely szerint egy közös szakmai konferencia nyitná meg az együttműködést, az együttgondolkodást. Hamarosan csatlakozott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is a programhoz, amely ezáltal jelentősen kibővült és egy kétnapos, nemzetközi programmá alakult.

Bővebben…A panel reneszánsza

» Szakmai hírek, informácók - HAZAI » Cikkek

Ami hazánkban még szenved a sok év alatt berögzült előítéletektől, Nyugat-Európában a legkeresettebb technológia
Nyugati szomszédunknál hatalmas reneszánszát éli az előregyártott építőelemből való építkezés. Bécsben az elmúlt évek ingatlan beruházásainak nyomán, majdnem az épületek fele ilyen technikával készült. Hiába használnak minőségi anyagokat, és lehet sokkal gyorsabban, valamint kevesebb munkaidővel dolgozni vele, mint a hagyományos építőanyagokkal, és hiába kombinálja a technológia a nagyüzemi gyártás előnyeit az egyedi igények maximális kielégítésével, Magyarországon még sem honosodott meg még. Ennek okát keresve egy, a magyar társadalomban évtizedek alatt kialakult negatív beidegződésre lelhetünk, a panel szóval szemben.

Bővebben…


EMLÉKESTEK A MÚZSÁK KERTJÉBEN

» Szakmai hírek, informácók - HAZAI » Kiállítások

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a Múzsák Kertje Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2015. május 29-én, pénteken 17 órára a Feledy-házba (Miskolc, Deák tér 3.) az EMLÉKESTEK A MÚZSÁK KERTJÉBEN című rendezvénysorozatra.

Bővebben…


Kötelező továbbképzés az Építészek Házában június 4-én

» Képzés - Vizsga » Továbbképzési hirdetések

A Magyar Építész Kamara 2015. június 4-én csütörtökön 1 napos kötelező továbbképzést tart az Építészek Háza (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.) Kós Károly termében az összes építész kamarai szakmagyakorló számára 10 és 16 óra között.

Díja: 10.000 Ft + ÁFA
(A Pest Megyei Építész Kamara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara tagdíjat fizető tagjai kedvezményes képzési díjat fizetnek. A különbözetet a két kamara rendezi a MÉK felé. A kedvezmény jóváhagyásáról minden esetben a területi kamara dönt.)
Amennyiben valaki nem jelenik meg a képzésen és ezt a képzés előtt legalább 3 munkanappal nem jelzi, úgy a következő tantermi kötelező továbbképzésen van lehetősége részt venni, azonban ha ezen sem vesz részt, a képzés díját nem áll módunkban  visszafizetni.

Bővebben…


V.SZOBORÜNNEP 2015.05.29.- 31.

» Szakmai hírek, informácók - HAZAI » Programok

MAGYAR SZOBRÁSZOK és ÉPÍTÉSZEK – KÖZSZOBROK - ÉPÜLETSZOBRÁSZAT ÜNNEPE

Tiszta lélek, tiszta szándék
Akár siker, akár nem…
/Széchenyi István/

A nyilvánvaló tényt, az építészet és szobrászat, a szobrászat és épületszobrászat együtthatását népszerűsítő, Ybl Egyesület rendezésében 2011 óta évente megvalósuló Szoborünnep dátuma Izsó Miklóshoz kötődik. Egy mai kortárs épület műtárgyként is értelmezhető, illetve egy kortárs szobor sokszor építményként is hat. A műemlékeknél, így Ybl alkotásainál sem szétválasztható az épület és az épületszobrok értékelése. A köztudatban sokszor hiszik, hogy a szobor minden része szobrászművész alkotása, pedig a szobrok talpazata, a szobrászművészek alkotásait tartó építmények építőművészek alkotásai. Említhetjük például Ybl és Izsó vonatkozása miatt, az 1882-ben felállított, Reményi Ede hegedűművész kezdeményezte, Izsó Miklós mintája nyomán, Huszár Adolf készítette Petőfi szobrot, amelynek talpazatát, s a szobrot körülvevő rácsot Ybl Miklós tervezte.

Bővebben…


Háromdimenziós homlokzat

» Szakmai hírek, informácók - HAZAI » Cikkek

Egy új homlokzati anyag, amely a kétdimenziós helyett a tapintható nyers felületének köszönhetően háromdimenziós, finom, bordás felületet ad, és amelyet az aktuális fényviszonyok hatására a homlokzaton produkált dinamikus fény-árnyék játéka tesz különlegessé. Ez az Linea, az Equitone új szálcement homlokzatburkolata.

Az építészeti lehetőségek minél szélesebb körű kiaknázása érdekében az Etex csoport neves építészekkel együttműködve fejleszti az Equitone szálcement burkolati anyagait.
A Brüsszel közeli belga szálcement gyár a szálcement gyártásban 1905 óta bevezetett számos újításával bizonyította anyagainak sokoldalúságát, amely sokoldalúságot az elmúlt évtizedekben a felhasználó építészek a világ számos országában, a legváltozatosabb épületeken való felhasználással erősítették tovább.

Bővebben…


Módosult a szakmagyakorlási rendelet – változtak a műemlékekkel kapcsolatos felelős m…

» Jogszabályok » Tájékoztatások

Figyelem! 2015. március 31-e volt az utolsó nap, amikor még műemléki építményre felelős műszaki vezetői szerződést MV-É szakterületi bejegyzéssel rendelkezők köthettek. 2015- április 1-től ezt kizárólag MV-É-M részszakterületi bejegyzéssel rendelkező felelős műszaki vezetők tehetik.
2015. március 12-től módosult az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet (továbbiakban: „Szakgyr”), amit a kulturális örökség védelmével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 38/2015. (III.11.) Korm. rendelet ekkor hatályba lépő rendelkezései iktattak be a jogszabály szövegébe.

Bővebben…