KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Üres épületek a városrehabilitáció középpontjában: A Stipo-módszer

2015. február 12-13.

Előadás és workshop Hans Karssenberg (Stipo, Rotterdam) részvételével

Előadás február 12. csütörtök, 19:30 óra, Prezi

Februárban a KÉK Adaptív város sorozatában Hans Karssenberget, a Stipo alapítóját látjuk vendégül. A Stipo egy rotterdami városfejlesztő társaság, tevékenysége középpontjában a kooperatív városfejlesztés és stratégiai innováció, valamint a felhasználó-központú, alulról induló, organikus kezdeményezések állnak. A Stipo munkájában találkozik a várostervezés és stratégiaépítés a helyi gazdaság, kultúra, oktatás, jóléti szolgáltatások, sport, rekreációs tevékenységek és turizmus fejlesztésével.
A Stipo az 1990-es évek elején alapult az Amszterdami Egyetemen, és 1995-ben vált függetlenné az egyetemtől. Ezt követően a Stipo az értékalapú rehabilitáció saját módszertanát dolgozta ki a térbeli és társadalmi problémák kezelésére, a fizikai, társadalmi és gazdasági elemek összekapcsolásán, és a hálózatépítéssel, ideiglenes eseményekkel és differenciált bérleti konstrukciókkal való kísérletezésen keresztül. Lakás- és ingatlankezelő vállalatokkal és a kreatív ipar képviselőivel együttműködve az elmúlt években mintegy 40 üres épületet hasznosítottak újra, így az egész Zoho-nak elnevezett, központi elhelyezkedésű területet Rotterdamban. A városi földszint rehabilitációjáról és az utcamenedzsmentről folytatott kutatásaik nyomán 2012-ben adták ki „A város szemmagasságban” című könyvet, amely különböző európai tapasztalatokat összegez.
Budapesti előadása alkalmával Hans Karssenberg bemutatja a Stipo munkáját, fejlesztési projektjeit, önkormányzatokkal és magánszereplőkkel való együttműködését, valamint utcarehabilitációról szóló kutatását.

Az előadás nyelve angol.
További infó: lakatlan.kek.org.hu/stipo
Helyszín: Prezi (1065 Budapest, Nagymező utca 54-56.)
Ingyenes, nyilvános.


Létrehozás időpontja: 2015-02-06 20:51:56
Utolsó módosítás időpontja: 2015-02-06 20:54:48
Cimkék: adaptív város, stipo; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12219
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42602