KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Új városrész születik - Déli városkapu nemzetközi tervpályázat

Budapest fejlesztése új mérföldkőhöz érkezett. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu - Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el.

A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett. Az elismert hazai és külföldi építészeknek óriási megtiszteltetés volt a teljesen új, vonzó városnegyed terveinek elkészítése.

A pályázók feladata várostervezés volt: beépítési- telepítési, elhelyezési, területfelhasználási, területrendezési, megközelítési–közlekedési elképzelések megfogalmazása a közel 135 hektáros területre, ahol helyet kaphat egy hosszú távon 12.000 egyetemi polgár lakhatását biztosító városrész – Diákváros –, amely emberléptékű, élhető és izgalmas építészeti megoldások mellett képes kihasználni a Soroksári Duna-ág nyújtotta különleges lehetőségeket. A jelenleg alulhasznosított, barnamezős terület Budapest városszövetébe integrálására is megoldási javaslatokat kellett megfogalmazniuk, mind urbanisztikai, mind közlekedési értelemben. A Csepel-sziget csúcsán pedig olyan rekreációs környezet megalkotása volt az elvárás, amely a magas zöldfelületarány biztosítása mellett képes magába foglalni a területre tervezett, a sportolókat és a lakosságot egyaránt kiszolgáló sportlétesítményeket.

Az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult.
A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.

Második díjban a Feilden Clegg Bradley Studios International – Tarka Építész Műterem Kft. - Czirják Szabó Építészeti Mérnöki Kft., angol-magyar konzorcium részesült. A Feilden Clegg 40 évre visszatekintő építészeti és városépítészeti területet lefedő, több angliai irodával rendelkező stúdió több mint 200 munkatárssal, a Tarka Építész Műterem fő profilja a közösségi építészet, a Czirják Szabó Építészeti Mérnöki Kft. elsősorban városépítészettel és belsőépítészettel foglalkozik.

A harmadik díjat az irodaépületek, lakóházak, középületek, egyházi intézmények tervezésével és műemlékek felújításával foglalkozó 3h építésziroda (konzorciumban a Geum Műterem Kft.-vel és a Create Value Kft.-vel) nyerte el. A 3h építésziroda munkája – többek között – a MOME új campusa és a Városmajor kolostor.

A szakma neves hazai és külföldi szakértőit felvonultató zsűri hét pályaművet részesített megvételben: Sasaki Associates Inc., Fernezelyi, Basa Iroda Építész Kft. - s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. - prasch buken partner architekten partG mbB konzorcium, a HPP International Planungsgesellschaft mbH, az UNStudio - Ramboll Studio Dreiseitl - BuroHappold Engineering konzorcium, a Spacefor - Lépték-Terv Tájépítész Iroda - Mihálffy Krisztina alkotta tervezőcsapat, az ADEPT Architects, valamint a Lima Design – 10 Design.

A részletek és a díjazott, valamint megvételben részesített pályaművek megtekinthetők a tervpályázat honlapján: http://www.delivaroskapu.org/


Létrehozás időpontja: 2018-12-22 22:11:46
Utolsó módosítás időpontja: 2018-12-22 22:17:08
Cimkék: déli, városkapu, terv, pályázat; Beküldő: Eltér István
Megtekintések száma: 17465
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45069