KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Budapesti Fatár applikáció

BP Fatár néven április 26-án elkészült, és az óta többször frissült, a fővárosi Főkert Zrt. ( Info-Garden Kft.) ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter mobil applikációja, amelynek segítségével nemcsak a szakemberek, de Budapest polgárai is közreműködhetnek a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében!

A városvezetés kiemelt célja, hogy óvja és fejlessze meglévő zöldfelületeinket és újakat alakítson ki városszerte – budapesti lakosság bevonásával. Egyszerre fontos az új, nagyméretű közparkok létesítése és a sűrűn beépített városrészek zöldítése fákkal és parkokkal. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész ez a fa és park adatbázis és hibabejelentő alkalmazás folyamatos rendelkezésre állása. Ezt a szerepet látja el a BP Fatár applikáció.

A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a Főkert fenntartásában lévő zöldterületeken. Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az applikációban történő rákereséssel.

Ez megközelítőleg 4. 500. 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85. 000 darab felvett objektummal és 47. 000 darab fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az azonosító adatok, a fa, bokor, sövény magyar és latin neve, és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel.

A fejlesztés következő lépéseként a BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése jelenleg zajlik. A főváros mindezek mellett felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikáció egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákat és parkokat is meg tudja jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa, park és zöldfelület kinek a kezelése alá tartozik.

Remények szerint a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát, a mintegy 1 milliós darabra becsült közterületi fa megjelenítésével.

Az új mobil applikációval ( 2,2 MB)– amely a FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával valósult meg – most a zöld infrastruktúra tématerületén is tett a főváros egy nagy lépést a XXI. század és az „okosváros” célkitűzés elérése felé.

forrás: https://www.fokert.hu/becs-melbourne-es-new-york-utan-budapest-fait-is-leltarba-veszik/


Létrehozás időpontja: 2020-05-11 12:33:49
Utolsó módosítás időpontja: 2020-05-11 12:36:04
Cimkék: fatár, applikáció; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 11294
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46029