KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kenhető, szórható, tapadó

Szakemberhiány, időhiány – évek óta ezek jelentik az építőipar fő kihívásait, amelyre az gyártók egyre másra kínálják innovatív megoldásaikat. A vízszigetelési innováció iránt érdeklődők ismereteik rendszerezésére és valódi újdonságokra számíthatnak az október 6-án megrendezésre kerülő Szigetelés Expón. Figyelem! Itt nem csak hallhatnak az újdonságokról, de gyakorlatban, használat közben láthatják is azokat.

A vízszigeteléssel kapcsolatos legfrissebb szakmai információk a Mapei jóvoltából online közvetítéssel is!

A szakipari munkák között a vízszigetelés számít az egyik legkockázatosabbnak. Ugyan számítások szerint – és természetesen beruházástól függően – a teljes kivitelezési költségnek viszonylag csekély, általábban mindössze 2-% körüli része a vízszigetelésre költött összeg, azzal mégis talán könnyű egyetérteni, hogy a víz igen komoly költségekkel járó károkat tud okozni. Pedig számos hagyományos és még annál is több új technológia áll rendelkezésre, amelyek közös ismérve, hogy gyorsítják, egyszerűsítik a munkafolyamatokat vagy éppen kevesebb munkaerővel tesznek megoldhatóvá egyes feladatokat.

Négy témakörre bontva rendszerezhetik ismereteiket a vízszigetelési innovációi iránt érdeklődő szakemberek az október 6-án megrendezésre kerülő első Szigetelés Expo gyakorlatorientált bemutatóin.

Tekintsük át miről lesz szó!

Innovatív vízszigetelő anyagok lapostatőre

Az első modulban a főleg lapostetők hagyományos vízszigetelésének kiváltására alkalmas, a Mapei társvállalata, a Polyglass szabadalommal védett, saját fejlesztésű speciális anyagainak alkalmazását nézhetjük meg közelről. Ezek közös jellemzője a kivitelezés egyszerűsítése, gyorsítása és hosszú távon biztonságossá tétele.

A bemutatón találkozhatunk olyannal, amely nem igényli a bitumenes lemezeknél jellemzően használt segédeszközök használatát, illetve hőlángot, azaz nem tűzveszélyes, de akár 3x olyan gyorsan elhelyezhető (ADESO), vagy éppen sokkal gyorsabban melegszik fel és hül le, így szolgálva a határidők betartását (Reoxthene).

Lapostetők kivitelezésének gyakori gyenge pontja a tetőáttörések szakszerű és biztonságos megoldása. Ebben a modulban erre is láthatunk egyedi, tartós és megbízható módszert, amely nem más, mint a bennmaradó zsaluzat segítségével készülő tömbszigetelés (Polysealant System). A folyékony állapotban alkalmazott, de gyorsan és biztosan a körbeszigetelendő áttörő elemhez és a szigeteléshez is hozzákötő anyag rugalmasságával egyedi alakzatok szigetelésére is remekül megfelel.

Filckasírozott anyagok lapostetőn és alépítményeken

A második modulban bemutatott anyagok közös jellemzője a filckasírozás, azaz következnek a magasabb műszaki tartalmat kínáló és a hagyományos műanyag alapú lemezek, 25-30 évhez képest akár 50-60 évnyi élettartamot is kínáló FPO/TPO lemezek, amely lapostetők és alépítmények szigeteléséhez ajánlanak elsősorban.

A speciális FPO/TPO lemezek egyik jellemzője fehér fényvisszaverő felülete (Smart White), amely a tető felmelegedését akadályozva az ún. passzív klímavédelmet is szolgálja.

A FPO/TPO lemezek egyik változatával folytatjuk a modern lapostető szigetelések sorát, mégpedig a felújítások esetén javasolt Mapeplan TAf szintetikus lemezes rendszerrel, amely a korábbi szigetelésre ragasztással rögzítve, annak bontása nélkül teljes értékű új szigetelő réteget hoz létre.

A FPO/TPO lemezek másik alkalmazása különösen nagyberuházások jelentős mélységben készülő szintjei talajvíz elleni védelmének igényekor kerül előtérbe. Ilyen esetekben a vízszintes és függőleges falak vízszigetelése, vagy akár e kettő csatlakozása is kihívást jelenthet. A vízszintes rétegrend különlegessége, hogy a vízszigetelés, a Mapeproof FBT, a szerelőbetonra kerülve a rákerülő vasbeton szerkezethez teljes felületen visszatapad, és egy szerkezetet alkot azzal, így pl. együtt mozogva jelentősen kisebb az esélye a későbbi problémáknak. Az így kialakított vízszintes réteg felhajtva csatlakozik a felmenő fal függőleges vízszigeteléshez (Mapeproof SA), ahol a munka sorrendje ismét a megszokott.

Kenhető és szórható anyagok speciális felhasználásra

A harmadik modulban poliuretán és poliurea anyagú bevonatszigetelések, a szintetikus kenhető szigetelőanyagok világát ismerhetjük meg.

Ha nagy felületű (pl. lapostetőket), speciálisan igénybe vett építményeket (pl. víztározót, hídpályát) kell gyorsan, akár gépi vagy kézi módszerrel szigetelni a Purtop termékcsalád lehet a nyerő választás. Ezek használatát is bemutatja a Szigetelés Expo.

A rendkívül gyorsan szilárduló kétkomponensű kenőanyag gépi szórással felhordva azonnal terhelhető, így a technológia gyorsaság nem is megkérdőjelezhető. Speciális felhasználás lehet az ivóvíztározók vízszigetelése, amelyre a Purtop Easy DW változat megfelelő minősítéssel rendelkezik, vagy a bontás nélküli teraszfelújításokra alkalmas Purtop Easy T változat. Hasonló alkalmazásra, de nagy fényvisszaverő képességgel áll rendelkezésre a lépésálló, teraszon és tetőn alkalmazható Aquaflex Roof család.

Modern bitumenes bevonatszigetelések

A negyedik modulban ismét a nagy igénybevételnek kitett, vagy éppen nehezen megközelíthető alépítményeken jól alkalmazható bitumenes kenhető szigetelő anyagok alkalmazását láthatják a résztvevők.

Az elterjedt bitumenlemezes technológia nehézkes és nagy hibalehetőséggel alkalmazható. A nehéz súly, a gyakorta szűk munkaterületen és az olvasztásos módszer lassú, különösen az áttörések, bonyolult geometriák esetén hátrányos. Ennek korszerű alternatívája a bitumenes bevonatszigetelés, amellyel egyöntetű, homogén felület alakítható ki, kézi és gépi felhordással, csatlakozásmentesen, folyamatosan, állványzat nélkül, kevés élőmunka igénnyel.

Az összehasonlítás kedvéért álljon itt egy példa. Miközben a hagyományos módszerrel egy 3 fős csapat egy nap 50 m2-rel tud végezni, addig gépi szórással a Plastimul bitumenes bevonatszigetelésből 2 ember akár 400 m2-t is befejez.

A végül terítékre kerülő cement kötésű Mapelastic Foundation rugalmas vízszigetelő anyag előnye, az összes technológóiával szemben, hogy belső oldali vízszigetelést is készíthetünk pl. pincefelújítás esetén kiváló megoldás, ami a használati igény szerint festhető, burkolható is.

További információ és jelentkezés: www.szigetelesexpo.hu


Létrehozás időpontja: 2020-09-29 19:22:24
Utolsó módosítás időpontja: 2020-09-29 19:24:11
Cimkék: mapei, kenhető, szórható, tapadó, szigetelés; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 8148; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46215