KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület idei díjazottjai

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága április 18-án, a Műemléki Világnapon adja ki ez évi díjait. A 2021-es díjak kihirdetésre kerültek, de azok ünnepélyes átadására, a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, csak egy későbbi időpontban kerül majd sor.
Az on-line eseményen Füleky Zsolt építészeti-, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár - Miniszterelnökség Minisztérium és Nagy Gergely elnök ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság köszöntője után, Arnóth Ádám a Díjbizottság elnöke az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság alelnöke hirdette ki és mutatta be 2021-es díjazottakat.

2021-ben négy ICOMOS Díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért Díjat osztottak ki.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS Díjjal ismerte el a bajnai Sándor-Metternich-kastély gondos helyreállítását szakszerűségéért és alaposságáért, a kiemelkedő képzőművészeti értékek gondos restaurálásáért és az épülethez illő közösségi hasznosításáért.
A 2018 és 2020 között megújult klasszicista kastély rehabilitációjának tervezői: Erő Zoltán és Szilágyi Klára (PALATIUM Stúdió) megbízó: a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS Díjjal ismerte el a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus templom felújítását a templom műemléki értékeivel összhangban lévő beavatkozás gondosságáért, a kutatók, tervezők, restaurátorok, kivitelezők és az építtető érzékeny, folyamatos együttműködéséért.
A Római Katolikus Egyházközség, Pócspetri plébánia, Szenes István plébános által kezdeményezett felújítást Wittinger Zoltán, valamint Hild Csorba Bernadett tervezték. A templom eredeti állapota több építési periódus során, főként a 20. század második felében teljesen elvesztette eredeti architektúráját. Teljeskörű műemléki kutatás után helyreállították a templom belső terének és tömegének eredeti hierarchiáját, a feltárt nyomok alapján pedig a régi térkapcsolatok és az eredeti nyílásrend is visszaállították az épületen. A belső falfestményeinek konzerválását és környezetük rendezését példa értékűen kivitelezték.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS Díjjal ismerte el a sümegi Ramassetter-ház helyi szakemberek, vállalkozók és döntéshozók példás összefogásával létrejött kiemelkedő helyreállítását, a méltóképpen restaurált épület átgondolt, sokrétű hasznosításáért.
Ramassetter Vince, sümegi iskolaalapító, város tanácsnok és kékfestő hajdani otthona már régóta használatlan volt és revitalizációra szorult. A teljes felújítás és emlékházzá alakítás érdekessége, hogy pályázatok mellett a költségeket a város Önkormányzata teremtette meg oly módon, hogy a képviselő testület tagjai éveken keresztül felajánlották tiszteletdíjukat a felújítás érdekében. Dencs Tibor építész (Séma Műszaki Iroda) a példás homlokzati felújítás mellett igyekezett rehabilitálni a ház hajdani alaprajzát és tömegét is, de a felújítási munka során a "konzerválni és nem rekonstruálni" elvet követték a belső kialakításnál.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS Díjjal ismerte el a szögligeti Szádvár romjainak konzerválását és bemutatását. A beavatkozás nemcsak a vár biztonságos, tanulságos és élményszerű látogatását teszi lehetővé, de megőrzi a rom és természet érzékeny egyensúlyát, összhangban a rom történeti és turisztikai jelentőségével.
A felújítás építésze Kelemen Bálint (KÖZTI Zrt.) tervezője a Szádvárért Baráti Körrel együttműködve. A megbízó: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. volt a Nemzeti Várprogram keretein belül történt azokon a területeken, várfalszakaszokon, amelyeket régészeti eszközökkel korábban már megismertek a szakemberek.

Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntették ki Déri Péter plébánost több évtizedes, kitartó, szakszerű műemlékvédő tevékenységéért a rábízott, szolgálatának helyszínein működő római katolikus plébániatemplomok gondozásáért, a szakszerű és alapos helyreállítások megszervezéséért.

 

Déri Péter a Szombathelyi Egyházmegye papja, Jánosháza plébánosa. Tevékenységéhez köthető például a csehimindszenti, a csehi, a mikosszéplaki, és a szombathelyi Brenner János Kollégium belsőudvarának és pincéjének helyreállítása. A plébános mindig a legjobb szakemberek bevonásával törekedett olyan hiteles helyreállításokra, amelyek minél több korszak momentumait mutathatják meg majd az utánunk következő generációknak.
 

Ugyancsak Példaadó Műemlékgondozásért díjjal ismerték el a Nemzeti Örökség Intézetét a Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért, a páratlan értékű síremlékek karbantartásáért és helyreállításáért, a teljes terület méltó állapotban tartásáért és a közönségnek való bemutatásáért.

forrás: ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület

https://icomos.hu/index.php/hu/rendezvenyek/muemleki-vilagnap/2021

 


Létrehozás időpontja: 2021-04-22 16:06:57
Utolsó módosítás időpontja: 2021-04-22 16:11:37
Cimkék: icomos, díjazottjai, 2021; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7537
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46487