KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Év Háza pályázat 2021

Május 19-ig nyújthatják be az Év Háza 2021. évi pályázatára a – 2019. január 1-je után készült – munkáikat családi házak, kis társasházak, illetve középületek tervezői. A legrangosabb hazai, független, szakmai pályázaton a zsűri a két abszolút fődíj mellett két szakmai és öt támogatói különdíjat oszt ki az idei évben. A szervezők egy közösségi oldalon indított szavazáson idén is megkérdezik a nagyközönség véleményét is, így mindkét kategóriában közönségdíj is gazdára talál. A pályázatot az építőipar egyik legnagyobb építőanyag-gyártója, a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatja be.

 

Honlap: www.evhaza.hu

"Az elmúlt évek sikerei jól példázzák, hogy mekkora igény és mekkora szükség van méltó épületeink bemutatására és értékelésére. Az elmúlt év pedig az is megmutatta, hogy a nem megszokott körülmények között és a nehézségek ellenére is megvalósulnak díjazásra méltó épületek. Remélem az idei év – már nyugodtabb körülmények között - újra bizonyítja, miért egyedülálló elismerés az Év Háza díj." - mondta Szoják Balázs, Nívó díjas építész, a pályázat kurátora.

Az Év Háza pályázat mára a magyar építészeti közélet részeként, széles szakmai támogatással, valamint a legelismertebb építészek zsűriben való közreműködésével több, mint egy évtizede keresi a példamutató építészeti teljesítményeket – 2021-ben a családi ház és kis társasház, valamint középület kategóriában egyaránt. A díj – annak újraélesztése óta – a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált.

Idén második alkalommal Noll Tamás látja el a pályázat elnöki tisztét, aki Dévényi Sándort, a tavaly elhunyt Nagy Tamást és Cságoly Ferencet követte a pozícióban.

Az országos, nyílt és nyilvános Év Háza pályázaton az elmúlt valamivel több, mint két évben, azaz 2019. óta megépült családi házak, nyaralók, és maximum 4 lakásos lakóépületek tervezői mérettethetik meg munkáikat, illetve az ebben az időszakban elkészült középületeket is górcső alá veszi a neves Bírálóbizottság. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek mind esztétikai, mind környezeti, mind gazdasági szempontból példaértékűek. Az Év Háza díj jellegzetessége, hogy az fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára sem elérhetetlen pénzdíjas pályázat.

A pályázat szakmai partnerei évek óta a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, akik a szakmai különdíjak felajánlói egyben.

Akik nélkül az Év Háza pályázat nem jöhetne létre

Az Év Háza Bírálóbizottsága a fődíj és a szakmai különdíjak mellett évek óta a támogatók különdíjait is odaítéli. A Leier Hugária Kft. főtámogatói különdíja mellett a két kategória főtámogatói díját idén a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. középületek, és PREFA Hungária Kft. családi ház, kistársasház kategóriában adhatja át. A családi ház kategória támogatói díját idén a pályázathoz újként csatlakozó Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. jegyzi, míg a középület kategóriában évek óta a Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíját és az azzal járó pénzdíjat veheti át egy-egy építésztervező vagy tervező csapat a zsűri döntése alapján.

Mást lát legjobbnak a szakma és a közvélemény

Érdekesség, hogy a 2020-ban először megrendezett közönségszavazáson nem azok az épületek tetszettek legjobban a közösségi oldalon szavazóknak, mint amit a Bírálóbizottság a legjobbak között értékelt. Ez persze nem baj, hiszen a nagyközönség mást lát egy épületben, mint amit a szakmai grémium keres vagy egy épület kapcsán fontosnak ítél meg.

Ezen kezdeményezés népszerűsége miatt 2021. júniusában, a tavalyi hagyományt folytatva, a szervezők ismét megrendezik a közönségszavazást, amelynek tavalyi támogatója, az Internom Ablak Kft. mellé az OTP Ingatlanpont Kft. és az OTP Pénzügyi Pont Zrt. csatlakozott. A középület kategóriában az előbbi; családi ház, kis társasház kategóriában az utóbbi két cég támogatásával tesztelheti a kiíró a szakma megítélése és a közönség ízlése közötti különbséget.

Határidők, dátumok

A pályaművek beadása: 2021. május 19. 16:00 óra

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás a vírushelyzettől függően 2021. szeptemberben.

A pályaműveket elektronikusan a www.evhaza.hu weboldalon lehet benyújtani!

A pályázati nevezési díj összege bruttó 10.000 Ft/pályamű.

Zsűri tagjai 2021-ben:

Elnök: Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész

Társelnökök:

  • Dévényi Sándor építész DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja,
  • Krizsán András építész DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke,
  • Dr. Hajnóczi Péter építész, a Magyar Építész Kamara elnöke,
  • Szoják Balázs, építész, az „Év háza” díj kurátora.

Tagok:

  • Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője
  • Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense

2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek:

  • Csontos Györgyi DLA
  • Fazakas György
  • Pirity Attila
  • Sajtos Gábor DLA
  • Varga Tamás DLA

Létrehozás időpontja: 2021-04-28 14:25:24
Utolsó módosítás időpontja: 2021-04-28 14:27:22
Cimkék: év, háza, 2021, pályázat; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 11174
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46502