KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tisztelet és köszönet Jósaváros építőinek

Építők Napi emléktábla avató Nyíregyháza-Jósavárosban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara, együttműködve a Nyíregyházi Városvédő Egyesülettel a 2021. évi Építők Napi megemlékezés keretében emléktáblát avatott, mellyel Nyíregyháza - Jósaváros tervezői és építői előtt kívánt tisztelegni. Az emléktábla avatását az 1971-1978 között megvalósult, több mint 3000 lakásból és közintézményekből álló, 1978-ban Hild János - díjjal elismert városrész születésének 50. éves jubileuma ihlette. Megörökítésre kerültek a korabeli KELETTERV és NYÍRTERV tervezői, Palotás Lajos várostervező, Boruzs Bernát, Gere Mihály, Kulcsár Attila, László Zoltán, Rantal János, Sum Mihály építész tervezők, a később megvalósult fórum tervezője, Gyüre Zsolt, valamint a kivitelező Szabolcs Megyei ÁÉV építésvezetője, Bíró László.

Az eseményt közel egyéves előkészítő munka előzte meg, melyen meghívottként részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Nagy Szabina, a városrész önkormányzati képviselője.

A megemlékezést Végh József, a kamara megyei elnökének megnyitója, valamint Cservenyák Katalin egyesületi elnök záró gondolatai foglalták keretbe. A korabeli tervezők emlékeit Kulcsár Attila DLA Ybl-díjas építész idézte fel, a kivitelezők szemszögéből Seres Antal korábbi igazgató emlékezett vissza. Az ünnepeltek részére elismerések és díszoklevelek átadására is sor került. Az eseményt követő állófogadáson az 50 éves Jósaváros születésnapi tortáját is felszeletelték, melyet baráti beszélgetések követtek.

Az emléktábla állításával a szervezők hitet tettek az ilyen jellegű megemlékezések szükségessége mellett, valamint példát kívántak mutatni a tervezői-kivitelezői összefogás és eredményes munka egyfajta időtálló megörökítésére. Bíznak továbbá abban, hogy a sikeres rendezvényt további hasonló alkalmak követik majd és követőkre találnak országszerte az építés világának és szereplőinek, méltánytalanul elhanyagolt régi és mai értékeinek megőrzésében.


Létrehozás időpontja: 2021-06-28 15:17:08
Utolsó módosítás időpontja: 2021-06-28 15:28:05
Cimkék: jósaváros, nyíregyháza; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 8243
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46583