KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Zebegény városközpont

Tisztelt Magyar Építész Kamara, kedves Kollégák!

Ezúton tájékoztatom a tisztelt kamarai tagtársakat az alábbiakról. Zebegény Község Önkormányzatával irodám 2021. január 27. napján tervezési szerződést kötött „Zebegény városközpont turisztikai célú fejlesztése” tárgyában. A projekt nagyfokú előkészítetlensége – pl. RMT hiánya - okán megannyi esetben információ- és adatkéréssel fordultunk a megrendelő felé, amely kérésekre, kérdésekre sok esetben egyáltalán nem kaptunk választ, a megrendelő együttműködési kötelezettségének nem tett eleget.

A tervezési szerződés szerint megrendelőnek felhívásunk kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül a kért adatokat meg kellett volna adni, a szükséges intézkedéseket meg kellett volna tenni. A szerződés értelmében a megrendelő adatszolgáltatási késedelme a teljesítési határidő meghosszabbodását eredményezi. Annak ellenére, hogy a tervezés teljesítéséhez - megrendelőnek felróhatóan - jelentős információk hiányoztak 8 darab, majd ezt követően további 2 db koncepciótervet nyújtottunk át a megrendelő részére. Megrendelő ezt követően – mondvacsinált indokokkal - felmondta tervezési szerződésünket. Természetesen kereseti kérelmet nyújtottunk be a felmondás érvénytelenségének megállapítása iránt, alappal számítunk rá, hogy a bíróság kereseti kérelmünknek helyt adva visszaállítja a felek közötti jogviszonyt. A Magyar Építész Kamara Etikai-fegyelmi Szabályzatának 16. § értelmében felhívom a tisztelt kamarai tagok figyelmét, hogy az elkészített terveket szellemi és személyi jogok védik, azoknak az eredeti tervező hozzájárulása nélküli tovább dolgozása, illetve felhasználása etikai vétségét valósít meg, amely fegyelmi eljárást von maga után.

Felhívom továbbá tisztelt kamarai tagtársak figyelmét, hogy a Magyar Építész Kamara Etikai-fegyelmi Szabályzata 17. § (1) pontja kimondja, hogy amíg egy tervezőnek lezáratlan jogviszonya áll fenn, addig a szerződésben megnevezett ingatlannal kapcsolatosan megbízást egyetlen egy építész sem vállalhat.

Dr. Márkus Gábor
01-4000

markus.gabor@mgepitesz.hu
 


A Kamarai tagok közleményei aloldalon bármelyik kamarai tag felteheti közleményét, melyben tájékoztatja építész társait arról a megbízójáról, aki nem fizette ki tartozását. A Magyar Építész Kamara a weboldalára felkerülő közleményeket nem vizsgálja, nem ellenőrzi, azok valódiságáért felelősséget nem vállal. A kamarai tagok etikai felelőssége, hogy építész társait ne tévessze meg, hogy az oldalra felkerülő közlemények igazak legyenek és valós, jogos követeléseket tartalmazzanak.

A bejelentések kizárólag a tagjaink védelme érdekében kerülnek közzétételre.

Létrehozás időpontja: 2021-07-15 21:51:47
Utolsó módosítás időpontja: 2021-07-15 21:53:40
Cimkék: kamarai, tagok, közlemények, zebegény, városközpont,; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 8318
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46598