KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tanfolyamok és Képzések Online rendszere
Tanfolyamok és Képzések Online rendszere

Partnerek

MÉK Tisztújító Küldöttgyűlés – 2021.09.30. - Küldöttgyűlési anyagok közzététele

Tisztelt Küldött!

Ezúton meghívom a Magyar Építész Kamara küldöttgyűlésére.
A küldöttgyűlés helyszíne: ÖbölHáz Rendezvényközpont (1117 Budapest, Kopaszi gát 1.)
Időpontja: 2021. szeptember 30. csütörtök, 9.45 (Regisztráció: 9.00 órától)

Határozatképtelenség esetén a küldöttgyűlés azonos napirenddel 2021. szeptember 30. csütörtök 10.00 órára kerül összehívásra.

Bővebben…MÉK kiadványok a településképi arculati kézikönyvekről

» Szakmai hírek, információk - HAZAI » Kiadványok

A 2016-ban hatályba lépett településkép védelméről szóló törvény a településkép védelmét új alapokra helyezte. Ennek két pillére a településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv), amely a - települések természeti és épített környezete által meghatározott - településképi jellemzők bemutatásának és minőségi formálásának eszköze, egyben szakmai megalapozása a második pillért jelentő településképi rendeletnek, ami jogi keretbe foglalja a védelmi szempontokat és eszközöket.

Bővebben…


Elhunyt Török Ferenc

» Építész arcok, sorsok, emlékek » In memoriam

2021. szeptember 10-én késő este 84 éves korában elhunyt Török Ferenc, Kossuth-, Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas, DLA építész, a Nemzet Művésze, templomépítő, építész generációk nagyformátumú egyetemi oktatója, mestere.(Budapest, 1936. október 22. – 2021. szeptember 10.)

Bővebben…


OUK 2021 - Meghosszabbított absztraktbeadási határidő

» Szakmai hírek, információk - HAZAI » Belföldi hírek

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021. október 21-22-én 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencia a városok és a megjelenő ipari nagyvállalatok kapcsolatát vizsgálja, hogy az „újraiparosodás” milyen hatással van a városok működésére, döntéshozatalára, társadalmi, gazdasági folyamataira, természeti és épített környezetére.

Bővebben…


Országos tervpályázatot írtak ki a magyar építészet új múzeumára

» Szakmai hírek, információk - HAZAI » Belföldi hírek

A Magyar Művészeti Akadémia 2021-ben egyfordulós építészeti tervpályázatot ír ki a fenntartása alatt működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes (a továbbiakban: Főépület) tervezésére.

Bővebben…


Vedres György-díj 2021

» Szakmai hírek, információk - HAZAI » Díjak, díjazottak

2021-ben immár tizedik alkalommal átadott díjat - a Magyar Építőművészek Szövetségének Elnöksége Rutkai Pál András okleveles építésznek (BME 2011) ítélte oda az egészségügyi intézmények szakértői munkájáért.

Bővebben…


Összefoglaló a Területi Elnökök Testületének üléséről - 2021.08.25.

» a MÉK hírei » Kamarai hírek

A szeptember 30-i tisztújító küldöttgyűlés előkészítése során eddig csak online TET ülésekre kerülhetett sor, augusztus végére azonban már lehetővé vált egy személyes ülés megtartása is, amelyen minden területi kamara képviseltette magát a MÉK elnökségével együtt.

Bővebben…


TÁJÉKOZTATÁS a településtervezéssel kapcsolatos jogszabályi változásokról

» Jogszabályok » Tájékoztatások

2021. július 1-én hatályba lépett az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, vagyis az Étv. módosítása, melyet a települési önkormányzatok terheinek csökkentése érdekében a településtervezéssel összefüggő törvények módosításáról szóló a 2021. évi XXXIX. törvénnyel fogadott el az országgyűlés. Erre a törvényi alapra épülnek a településtervezéssel kapcsolatos végrehajtási rendeletek.

Bővebben…


Épületbejárás – Agóra tudományos élményközpont

» Területi kamarák hírei » Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara

Az ÉPÍTÉSZ/KUL/TÚRA csapata épületbejárást tart az Agóra Tudományos Élményközpontban.

Szakmai idegenvezetőink: Kovács Péter DLA és Lengyel István építészek, akik arra kaptak megbízást, hogy az egyetemhez kapcsolódó botanikus kert területén olyan épületet tervezzenek, ahol a természettudományokat részletesen, interaktív módon ismertetik meg a látogatókkal, ugyanakkor elősegítik az iskolás gyerekek pályaválasztását is.Természeti értékeinek köszönhetően, de városszerkezeti szempontból is különleges maga a helyszín is. A beépítési terv még az 1910-es évek elejétől alakult ki Korb Flóris (1860–1930) tervei nyomán, és a Nagyerdőben végül egy szigorúan ortogonálisan szerkesztett, tengelyekre felfűzött pavilonrendszerben helyezték el az épületeket.

Bővebben…