Aktuális
A Magyar Építész Kamara nyilatkozata az ÉTDR tervezett módosításával kapcsolatban

A Magyar Építész Kamara nyilatkozata az ÉTDR tervezett módosításával kapcsolatban

A Magyar Építész Kamara a sajtóból értesült arról, hogy előkészítés alatt áll egy olyan Kormányrendelet, amely módosítani kívánja a 312/2012. (XI.8.), valamint a 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendeletet, és amely tervezet már megtekinthető Magyarország Kormányának dokumentumtárában.

A tervezetet a Magyar Építész Kamara nem véleményezte, annak azon részével, amely megszünteti az ÉTDR általános felületén a mindenki számára elérhető tájékoztatást, nem ért egyet!

Ez a felület szolgált többek között arra, hogy egy adott ügyfél tájékozódhatott a vele szomszédos ingatlanon történő esetleges beruházásokról, egy potenciális ingatlanvásárló felmérhette az általa vásárolni kívánt ingatlan környezetének beépítési terveit, illetve ezen a felületen volt módja egy adott tervezőnek megismerni a tervezési munkája során, a tervezés helyszínével szomszédos ingatlanok tervezett fejlesztéseit, ez alapján volt módja megszerezni azokat az információkat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szomszédos ingatlan beépítését a jogszabályoknak megfelelően ábrázolni tudja az általa készítendő dokumentációban.

Fentieken túl különösen aggályosnak tartjuk azt a tervezetet is, hogy a rendelet hatálybalépésével az érintett felületen korábban adott tájékoztatások is elérhetetlenné válnak.

Ezen nyilvános, egyik érintett fél jogait sem sértő tájékozódási lehetőség megvonása hátrányosan érinti mind az ingatlantulajdonosokat, mind a reménybeli építtetőket, mind pedig a tervezőket, ezért szükségesnek tartjuk a jogszabálytervezet erre vonatkozó felülvizsgálatát!

2024. április 24.