Aktuális
A tetőépítők körében legnépszerűbb a beton

A tetőépítők körében legnépszerűbb a beton

Jóllehet Magyarországon hagyománya van a téglaépítészetnek, és a kerámia tetőcserép népszerűségét is kevesen kérdőjeleznék meg, egy idén tavasszal, tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében végzett felmérésből az derült ki, hogy a kitöltők körében a beton tetőcserép a legnépszerűbb.

A betontermékek és a beton, mint alapanyag népszerűsége töretlennek látszik. Ennek azonban nem csak az anyag tartóssága vagy épületfizikai tulajdonságai állnak a hátterében.

Az épületszerkezetek terén egyre népszerűbbek a kevesebb élőmunkával beépíthető előregyártott betonfalak és födémek, valamint egy sor, a kivitelezés gyorsaságát és minőségi munkát lehetővé tevő műszaki megoldás, mint amilyen az előregyártott lépcső vagy erkélyelem. A hatékonyságot szem előtt tartó tervezők és beruházók, de az építkezők sem azonosítják már az előregyártott betontermékeket a korábbi gázbeton paneles technológiával – ez szintén az elmúlt időszakban végzett felmérésekből derült ki –, hanem sokkal inkább előnyeit látják.

Ahogy ez a tetőfedők körében a tetőfedő anyagok népszerűségét vizsgáló felmérésből is kiderült.

A felmérés más témák mellett arra volt kíváncsi, mely tetőfedő anyagokat használják szívesen és melyeket ritkán, vagy egyáltalán nem és miért. Ez alapján a beton tetőfedő anyagokról kiderült, hogy azt átlagosan a válaszadók 40 %-a használja, és mindössze alig 13 % nyilatkozott úgy, hogy soha nem fed betonnal. A Magyarországon hagyományosnak számító kerámia cserepet szívesen használók mellé (26,7 %) felzárkóztak a fém tetőfedési mód (28,7 %) kedvelői is. Érdekes eredmény, hogy tetők fedésére itthon szintén hagyományosan használt palával milyen kevesen foglalkoznak manapság (3,9 %), és milyen sokan egyáltalán nem fednek ezzel az anyaggal (76,5 %). (A ma gyártott modern pala környezetbarát szálcement alapanyagú és nem tartalmaz egészségkárosító azbesztet. – a szerk.)

A Build-Communication 2023 tavaszán indított független felmérésében 111 tetőépítéssel foglalkozó szakember vett részt, akik között nagyjából azonos arányban képviseltették magukat az ácsok, tetőfedők és bádogosok, és akiknek több mint fele legalább 20 éve dolgozik a szakmában. A felmérésben résztvevőkre jellemző volt tehát, hogy jelentős tapasztalattal rendelkező aktív szakemberek, akik friss információgyűjtési céllal érkeztek azokra a szakmai rendezvényekre, ahol az adatfelvétel személyes lekérdezéssel zajlott.

Népszerű a betontechnológia

A tendencia persze nem újkeletű, és erre a Leier beton üzletága az előregyártott termékek mellett a tetőfedő anyag gyártási kapacitásának bővítésével is reagált. „Az elmúlt közel 10 évben zajló trendre adott válaszunk volt az előregyártott termékek gyártási kapacitásának növelése, amely a gyártott betontermékek egyre bővülő palettáját és a technológia szélesebb körű használatát és elismertségét is hozta.” – mondta Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója. – „Mára a 9 magyarországi Leier gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés, ahol többek között az újgenerációs klímafalak, klímafödémek és más előregyártott elemek előállítása zajlik. A folyamat újabb állomásaként, és mint a piac „betonspecialistája” a korábbihoz képest ötszörös kapacitásra bővítettük a legmodernebb környezetbarát technológiával működő hajdúszoboszlói tetőcserépgyárunkat is, ahonnan immáron az egész országból érkezhetnek megrendelések.”

Miért dolgoznak szívesen a tetőfedők beton tetőcseréppel?

A csúcstechnológiával felszerelt, teljes kapacitással működő Leier hajdúszoboszlói beton tetőfedő anyagokat gyártó üzemében naponta nagyjából 30 családi házra megfelelő mennyiség gördül le. A jelentős beruházással bővített kapacitás elegendő arra, hogy az egész országban hozzáférhető legyen a népszerű tetőfedő anyag.

Az üzem kapacitás-felfuttatásával párhuzamosan zajlott felmérés eredményei is visszaigazolták, hogy a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében mára az egyik legkedveltebb fedőanyag a kedvező ár/érték arányú, tartós és könnyen kezelhető, beépíthető beton tetőcserép.” – mondta Nagy Gergely, a Leier tetőcserép üzletágának vezetője. – „Azt is szívesen olvastuk a felmérésben, hogy a szakemberek a tetőfedő anyag kiválasztásakor a tartósságot, méretpontosságot és az állandó minőséget helyezték előtérbe, amelyek a beton tetőfedő anyagok fontos jellemzői, és amelyekre a Leier tetőcserepek gyártása során mi is leginkább törekszünk. A munka minőségét szolgáló tényezőket, a munkát könnyítő kiegészítők széles választékára és a gyártó cég szakmai támogatására vonatkozó igényt pedig igyekszünk minél magasabb szinten kielégíteni.” – reagált a szakember a felmérés eredményeire.

Bővebben a Leier betoncserepekről:

https://www.leier.hu/hu/betoncserepek

A tartalom szponzorált. A hirdetésekről és szponzorált tartalmakról bővebb információt média ajánlónkban talál: https://mek.hu/media-mediaajanlo