Aktuális
Átadták a Walter Rózsi villát

Átadták a Walter Rózsi villát

Átadták a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM–MDK) új kiállító terét a Walter Rózsi villát

A Walter Rózsi-villa felújításával a magyar építészet és műemlékvédelem története a területet régóta megillető alkalmas kiállítóteret kap – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 29-én a Bajza utcai épület ünnepélyes átadásán.

A látogatók előtt május 18-án nyílik a tárlat, amelyet a villa története, illetve egykori lakói, Walter Rózsi operaénekes és férje, Radó Géza textilkereskedő és lapkiadó élete inspirált.

A projekt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM–MDK) végleges elhelyezését célzó beruházás első ütemeként valósult meg.

A látogatók előtt május 18-án nyíló tárlatot a Fischer József által tervezett villaépület, illetve egykori lakói, Walter Rózsi operaénekes, a két világháború közti időszak egyik legjelentősebb magyar drámai szopránja és férje, Radó Géza textil-nagykereskedő, a Textil-Ipar című újság szerkesztője és kiadója inspirálták.

A villa 1936-ban a Városligeti fasori, az egykori Vilma királynő úti szanatóriumok szomszédságában épült. Az épületet magyar modern építészet kiemelkedő alakja, Fischer József építész tervezte, a munkában nagy szerepet játszott Pécsi Eszter, az első magyar statikus mérnöknő, Fischer József felesége, aki az épület vasbeton szerkezetét tervezte. A háromszintes villa Fischer építészetének kiemelkedő alkotása, a modern magyar lakóház- villa építészet jelentős példája.

Az épületet Walter Rózsi és Radó Géza házaspár mindössze tizenhárom évig használhatta, a 1949-ben államosították. A környező szanatóriumi épületegyüttesből alakították ki a BM Korvin Ottó Kórházat, és a villát évtizedekig óvodaként, majd gyermekorvosi rendelőként használták. A kórház 2009-ben költözött ki a területről, lehasznált, rossz állapotú épületállományt hagyva maga után, ami azóta üresen állt.

Vashegyi György, az MMA elnöke kiemelte: az 1936-os épület az első, Magyarországon közpénzből felújított modernista villa, amely megnyitja kapuit a közönség előtt. „A Magyar Építészeti Múzeum az egész Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye, amely a magyar építészet meghatározó alkotóinak, alkotásainak, dokumentumainak felkutatásával, gyűjtésével, kezelésével, illetve a magyar örökségvédelem intézményszíntű archiválásával foglalkozik” – jegyezte meg az MMA elnöke.

A múzeum jelenleg egy ideiglenes telephelyen, az angyalföldi Jász utcában működik.

Almássy Kornél, a MÉM–MDK igazgatója arról beszélt, hogy a volt kórház telkén épül majd megvalósuló épületegyüttes, az Építészet Ligete mintegy 1,3 millió dokumentumot, tervet, fotót, bútort mutat be.

A felújított villában a Színtér és lakótér – a villa című májusi nyitókiállítás a két világháború közötti építészetre, az otthon és a lakhatás témájára fókuszál, és a MÉM–MDK gazdag anyagára épít.

Az egykori gyerekszobában a korszaknak a neveléshez kapcsolódó progresszív elveivel ismerkedhet meg a látogató, a dolgozószoba a munka témájára reflektál, az egykori háló kulcsszava: a komfort.

A látogatók megismerkedhetnek Walter Rózsi operaénekesnő életével is.

Az épület felújítását 2020 őszén kezdték meg Kokas László építész tervei szerint. A szinte teljesen elpusztult részleteket és belső tereket falkutatási munkák, valamint korabeli fotográfiák alapján sikerült helyreállítani. A jövőbeni működéshez az épületet 21. századi kiállítási és rendezvény­technológiával szerelték fel. A felújított villa kiállítások mellett tárlatvezetéseknek, nyilvános eseményeknek, előadásoknak és kisebb koncerteknek is helyet fog adni.

 

Forrás: https://24.hu/kultura/2022/03/30/magyar-epiteszeti-muzeum-muemleki-dokumentacios-kozpont-walter-rozsi-villa-bajza-utca-modern-epiteszet-modernizmus
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Lásd még : https://memmdk.hu/cikkek/villanaplo