Aktuális
Átadták az Év Balatoni Háza 2023 díjakat

Átadták az Év Balatoni Háza 2023 díjakat

Az Év Balatoni Háza 2023 díjat az egyik jutalmazott épületben, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi közösségi épületében adták át a tervezőknek.

A Balatoni Szövetség és a Nők a Balatonért Egyesület immár hatodik éve meghirdetett közös rendezvényén adták át a meghirdetett pályázatra érkezett 18 pályázat közül a legjobbak díjait.

Deák Krisztina, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium évről évre támogatja a díjat. – Amit ma a szakmai irányítás gondol az épített örökségről, a zöld felületekről, természeti környezetről, ökologikus gondolkodásról és fejlesztésekről, az minden visszatükröződik a bírálatokban, amelyek az itt szereplő tervek kapcsán megfogalmazódtak.

2022 óta új rendszerben működik a tervtanácsi rendszer, amelyben a balatoni munkák száma mutatja, hogy kiemelkedő helyet foglal el a balatoni építészet az építészeti kultúrában. Bár viszonylag kicsi és regionális díjnak tűnik az elismerés, ezzel szemben annál bonyolultabb az általa felvállalt gondolatiság. Ez a díj tartalmában – és azzal, hogy megismerteti a jó példákat a társadalom számára – bemutatja az építészeket, akik ebben nagyszerűt alkotnak – mondta a helyettes államtitkár, és hozzátette, hogy a díj egyre nagyobb elismertségnek örvend.

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor elmondta, hogy évről évre többen jelentkeznek a díjra.

Egy épülettel évtizedekre meghatározzuk egy terület kinézetét, funkcióját. Nagyon fontos, hogy szép létesítményeket mutatnak be a tervezők, hiszen a Balaton szerves része az épített környezet. Annak megbecsülése, díjazása inspirálja azokat, akik részt vesznek a települések formálásában – szögezte le az elnök.

Kondor Géza polgármester beszédében felelevenítette az MCC-nek ma helyet adó révfülöpi épület múltját, és méltányolta a kollégium helyi fejlesztési eredményeit, ami a vízparti terület és az épületek, valamint a gyalogos felüljáró felújítását és a település felé való nyitását illeti.

Jáger-Lőrincz Orsolya, az MCC alapítvány építési-beruházási igazgatója, üdvözölve a megjelenteket, elmondta, hogy az MCC diákjai a közösség aktív építői és formálói is, így a most díjazott közösségi tér minősége, működése, megjelenése kiemelten fontos számukra. A környezetbarát megoldásokkal kialakított épületegyüttes megépítése célja volt, hogy olyan helyet alakítsanak ki, ahol a közösségi élményszerzés lehetősége ugyancsak biztosított a kikapcsolódás és oktatás mellett.

Az Év Balatoni Háza 2023. építészeti díjpályázat díjazottjai:

  • Lakóépület kategória díja.: Balatonarács, családi ház felújítás, korszerűsítés (Építész: Kovács Zoltán)
  • Üdülőépület kategória díja: Révfülöp, Közösségi pavilon (Építész: Páricsy Zoltán)
  • Középület kategória díja: Balatonfüred, Modern Műtár (Építész: Vikár András DLA, Lukács István, Gál Árpád)
  • Gazdasági-kereskedelmi épület kategória díja: Mindszentkálla, Pajta Borterasz (Építész: Sajtos Gábor DLA)
  • a Balatoni Szövetség különdíja: Vonyarcvashegy, Szent Mihály kápolna felújítása (Építész: Kisberzsenyi-Nagy György DLA, Zöldi Sára)
  • a Magyar Építész Kamara különdíja: Kötcse, Nyaraló a falu végén (Építész: Répás Éva, Árvai András Kornél)
  • A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíja: Kötcse, Nyaraló a falu végén (Építész: Répás Éva, Árvai András Kornél)

forrás:     https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2024/04/atadtak-az-ev-balatoni-haza-2023-dijakat

https://www.facebook.com/MagyarEpitomuveszekSzovetsege