Aktuális

Építész Közlöny Műhely 2020/272

Kedves Olvasók, tisztelt Kollégák!

A Közlöny szerkesztői nevében köszöntök minden Közlöny olvasót immár az idei 5. számunk megjelenésekor. A könnyedebb nyár után ismét nehéz ősz elé nézünk, ehhez kínálunk most olvasnivalót a műemlékvédelem világából. Elöljáróban a nyarat megidézve beszámolunk a 4. számban meghirdetett Bor-Mámor-Építészet pályázatunk eredményéről, köszönjük a résztvevők aktivitását!

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a MÉK 2020. 09. 11-én, a Kopaszi-gát Öbölház rendezvényközpontjában megtartott küldöttgyűlésről, amely a veszélyhelyzet miatt elhalasztott tavaszi küldöttgyűlést pótolta és tekintettel a bizonytalan jövőre egyben az őszi küldöttgyűlésül is szolgált.

A MÉK elnökségének határozatai mellett elolvashatjuk Hajnóczi Péter MÉK elnök hozzászólását az ITM augusztus 25-i online szakmai konzultációjáról, melynek témája a Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia 2020-2025. volt, mely az építésgazdaság általános fejlesztéséről, az építőanyagok hazai gyártásáról és a hazai építőipari alapanyag-kitermelés támogatását célzó  középtávú stratégiáról szólt.

Az Építészeti közélet rovatunkban beszámolunk a Hajnóczi Gyula professzor úr születésének100. évfordulója alkalmából 2020. 09. 03-án az Aquincumi Múzeumban megnyílt kiállításról, mely 10. 31-ig tekinthető meg.

Jelen Közlöny Fókusztémája a műemlékvédelem. Ennek keretében foglalkozunk a Műemlékvédelmi Tagozat munkájával, olvashatunk az esztergomi várban álló lakótoronnyal kapcsolatos kutatásokról, melyeket Vukov Konstantin mutat be.

A Hetedik Műterem képviseletében Szabó Levente és Biri Balázs bemutatja az irodájuk által tervezett régi Budai Városháza rekonstrukcióját, melyet az év elején egy Területi Elnökök Tanácsa keretében volt lehetőségünk élőben is látni. Mindenkinek ajánljuk a látogatást!

Ezt követően Gyetvainé Dr. Balogh Ágnes tollából olvashatunk tájékoztatót a Terézvárosi helyi védett épületek vizsgálatának programjáról, míg Bakucz András építész a Vas megyei falvak megújuló műemlék templomaiba kalauzol el bennünket.

És még mindig nincs vége! Szalay Gábor a solymári műemlék helyreállításokat mutatja be, míg Klaniczay Péter a gödöllői Várkapitányi-lakkal ismerteti meg az olvasót.

Az Új technológia  rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be.

Kulturális Híradó rovatunk a Hegyvidék "Az eltűnt idő nyomában" című vándorkiállításával foglalkozik, mely tavasszal nyílt meg.

A Stúdió-Műhely rovatban a sokak által már ismert ARCHIKON Építészirodát mutatjuk be, ennek aktualitást ad a nemrégiben kiemelkedően magas szinten megvalósított 2 műemléki rekonstrukciójuk, a Budai Vigadó épülete, és a Párisi Udvar! Érdekes olvasmány a bemutatkozás is, az épületek is, amelyek ráadásul messze sincsenek, így kiváló szakmai program lehet a meglátogatásuk, amire Mindenkit bíztatunk!

Végezetül arra kérünk Mindenkit, hogy vigyázzon magára és környezetére!

Tutervai Mátyás
MÉK alelnök - főszerkesztő


 

Online megtekintés

 

PDF letöltése

 


Kapcsolódó tartalmak:

2020. évi - Építész Közlönyök
2019. évi - Építész Közlönyök
2018. évi - Építész Közlönyök

2017. évi - Építész Közlönyök