Aktuális
FIABCI Magyarország díjazottak nyilatkozatai

FIABCI Magyarország díjazottak nyilatkozatai

A huszonnegyedik alkalommal megrendezésre került FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat sajtótájékoztatóján a nyertesek közül többen nyilatkoztak arról mit jelent számukra ez az elismerés.

A XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat - I. helyezettje

A Kulturális kategória I. helyezettje
A Környezettudatos Építés kategória I. helyezettje:

Magyar Zene Háza

Pályázó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

Beruházó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.
Generáltervező: Tosei Co. Ltd (Sou Fujimoto Architects) - Sou Fujimoto

Generáltervező magyar partner: M-Teampannon Kft. – Noll Tamás, Varga Bence

Belsőépítész magyar partner: Sandroza Kft. - T1 Studio Kft.

Csavarga Rózsa, Török-Szabolcs Bence Dla

Kivitelező: Magyar Építő Zrt

Batta András Magyar Zene Háza ügyvezető igazgató: Mi a tartalomért vagyunk felelősek, a házat ajándékba kaptuk. Néhány hete járt itt a házat tervező japán építész, Sou Fujimoto – a covid korlátozások miatt nem tudta hamarabb megnézni az épületet - este a koncertet is meghallgatta. Azt mondta az épületet az emberek lehelik tele, töltik meg élettel. A nyitás óta eltelt alig egy év alatt elért több mint 800.000-es látogatószám azt jelenti, hogy a lényeg megvalósult, szeretik az emberek és használják az épületet.

Sághi Attila, Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató helyettes: Óriási büszkeség számunkra, hogy a Liget Budapest Projekt egyik zászlóshajó elemét, a Sou Fujimoto japán sztárépítész víziója alapján megvalósult Magyar Zene Házát a nemzetközi szakma a világ legjobb középületeként tartja számon, a CNN-től kezdve a rangos International Property Awardson és a MIPIM-en át a most elnyert FIABCI díjig, számos szervezet fejezte már ki elismerést. Ez a megkülönböztetett figyelem azonban nem csak a tervező irodákat illeti, hanem azon kollégák és közreműködő szakemberek százait is, akik a gondolat felmerülésétől egészen az ünnepélyes megnyitóig fáradhatatlanul és óriási alázattal dolgoztak éjt nappallá téve, s világszínvonalú munkájukkal ismét bizonyították a magyar innováció töretlen létét. Budapest egy rendkívül bátor és formabontó kortárs épülettel lett gazdagabb, mely feszegeti az épített és a természetes környezet közötti határokat. Az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálnának. Ráadásul a fejlesztés megvalósításával a Városliget egy évtizedek óta nem látogatható, kerítésekkel elzárt részét tudtuk visszaadni a parknak és a közönségnek. A Magyar Zene Háza nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, már 800 ezren jártak az intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet meghatározó helyévé lépett elő, nem csak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége különdíja: „HUNGEXPO” Kongresszusi és Kiállítási központ, Budapest

Pályázó: Expo Park Kft.

Beruházó-Fejlesztő: Expo Park Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Felelős tervező: Péter Gábor, DLA
Kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zártkörű Részvénytársaság
Üzemeltető: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Péter Gábor építész-tervező, Finta és Társai Építész Stúdió: Péter Gábor felelős építész-tervező, Finta és Társai Építész Stúdió: A HUNGEXPO Revitalizációja elnevezésű beruházásról szóló kormányzati döntés 2019-ben született meg. A 36 hektáros területen két ütemben valósult meg az évek alatt leromlott környezet Vásárváros revitalizációja, melyben a létesítmények bővítése, felújítása, és a teljes terület építészeti, tájépítészeti és külső közmű megújítása volt a beruházói cél. A csúcstechnológiát magas építészeti minőség kíséri, amelynek eredménye egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő kiállítás- és konferenciaközpont.
A fejlesztés legnagyobb és egyben legösszetettebb épülete a 21. századi követelményeknek megfelelő 26 ezer négyzetméter alapterületű új Kongresszusi Központ.

Plenáris terme Közép-Európában elsőként olyan nézőtéri technikát kapott, amely lehetővé teszi, hogy a széksorokat a színpad szintjébe forgassák, süllyesszék, így néhány perc alatt a konferenciák, előadások moziterem-szerűen megemelt széksorai helyén akár egy 2 ezer négyzetméteres gálavacsora helyszín alakítható ki. Mobilfalakkal leválasztható, változó méretű (50-600m2) szekciótermeivel az éppen aktuális esemény kiszolgálása a cél. Az épület kialakításának talán legfőbb vonzereje a variabilitás, mellyel akár eltérő igényű, egyidejű rendezvények lebonyolítására is lehetőség nyílik.

A kiállítási terület két új pavilonnal összesen 75.000 m2-re bővült. Teljesen megújultak a régebben épült csarnokok.

Kategórián kívüli létesítmények I. helyezettje,

a BKIK különdíja: „HUNGEXPO” Kongresszusi és Kiállítási központ, F1 fogadóépület, Budapest

Pályázó: Expo Park Kft.

Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zártkörű Részvénytársaság
Üzemeltető: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Dóczé Péter építész-tervező, Finta és Társai Építész Stúdió: A hazai ingatlanpiacon ritkán adódik lehetőségünk olyan épületet tervezni, ami nem mondható sztenderdnek, szerencsére ez most másként történt. Teljesen eltérő helyzet ez, mint amikor mások határozott elképzeléseinek, vízióinak kell megfelelnünk.

Szeretnék köszönetet mondani a megbízóknak, hogy megépülhetett a 21. századi követelményeknek megfelelő kiállítás- és konferencia központ, és ennek részeként az F1 elnevezésű fogadóépület, amelyben a csúcstechnológiát magas építészeti minőség kíséri, melynek innovatív műszaki és környezettudatos megoldásai hozzájárulnak az energiatakarékos üzemeltetéshez.

A mai nap az építész szakma ünnepe. Számos olyan projekten dolgozunk már, ahol külföldi tervezőirodáknak voltunk „másodhegedűsei”, de mint a Hungexpo példája is mutatja, a magyar építészirodák „karmesterként” is helyt tudnak állni. Extra öröm, hogy díjazásban is részesült a projekt, bár számomra maga a megbízás volt a díj.

A Lakásvásár Média Csoport különdíja: Aréna Business Campus A épület, Budapest

Pályázó: Atenor Hungary Kft. (Hungária Greens Kft.)

Beruházó-Fejlesztő Atenor Hungary Kft.
Tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.
Lukács István és Vikár András
Kivitelezők:
Mélyépítés: Swietelsky Magyarország Kft.
Szerkezetépítés: Péter-Építő Kft.
Homlokzat: Alukonstrukt Kft.
Építészet: Prointerier Kft.

Galambos Máté, leasing manager, Atenor Hungary Kft.: Brüsszeli székhelyű ingatlanfejlesztőként az Atenornak Brüsszel után, Luxemburg mellett Budapesten a legnagyobb az aktivitása.

Nagyon örülünk a díjnak, ez már a harmadik Fiabci elismerésünk, az első kettőt a Váci Greens projektek különböző fázisaira kaptuk. Ez mindig jó visszaigazolás, hogy amit csinálunk az nemcsak kereskedelmileg, de építészetileg és közösségi szempontból is értékes. Az Aréna Business Campus az egyik legizgalmasabb projektünk, a VIII. kerület egyik rehabilitációs területén jött létre, amelyen egy nagyon szép és a helyi közösség számára is funkcionális épületcsoportot helyeztünk el. Bízunk az első ütemben 21.000, a teljes átadáskor 72.000 négyzetméteres iroda- és retail projekt sikereiben. Kampusz-specialistaként több különálló, mégis koherens épületeket fejlesztünk, az épületek között szabad átjárás van, zöld udvarokat, parkokat hozunk létre. Az Aréna Business Campus egyik érdekessége, hogy a 42.000 négyzetméteres BakerStreet elnevezésű irodaprojektünkhöz hasonlóan egy régi kenyérgyár helyén fejlesztettük. Tavaly Párizsban ezüstérmet vehettünk át a Váci Greens E és F épületekre, idén is indulni fogunk a nemzetközi pályázaton.

A legjobban előadott projekt: Bánáti + Hartvig Építész Iroda irodaépülete

Budapest

Pályázó: Bánáti + Hartvig Építész Iroda - Bánáti Béla és Hartvig Lajos DLA

Beruházó: Bh Inga Kft.
Tervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Kivitelező
Kivitelezés I. ütem: Exedra Kivitelező, Tervező Kft.
Kivitelezés II. ütem: EB Hungary Invest Kft.

Hartvig Lajos DLA, építész, alapító, vezető tervező, Bánáti + Hartvig Építész Iroda: Egy évig kerestünk, nem üres telket, hanem olyan meglévő épületet, amely felújítva megfelel majd az igényeinknek. Nem akartuk új épülettel terhelni a környezetet; mindenképp egy már meglévő, régi épületet akartunk újra hasznosítani. Kiszámoltuk, hogy 384 fának 100 éven keresztül kellett volna elnyelni azt a mennyiségű karbon gázt, ami akkor keletkezett volna, ha felújítás helyett új irodaházat építünk. Azt valljuk, hogy „Amit lehet, használj fel újra, ne burkolj, ne fess semmit csak azért, hogy szép legyen!” Ennek szellemében, a körforgásos építészet irányelveit alapul véve alkottuk meg új irodaépületüket. A bontásra került építőelemeket – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettük az épületbe, a feltárult felületeket pedig bontott állapotukban hagytuk: a betongerendák nem kaptak borítást, a téglafalakra nem került festék.

Bánáti Béla építész, alapító, vezető tervező, Bánáti + Hartvig Építész Iroda: „Úgy gondoltuk, hogy irodaházunk nagyon jól sikerült munka, mégis meglepett bennünket az a díjeső, amelyet sikerült idén megszerezni, ez már az ötödik. Ez egyértelmű visszajelzés, hogy jó úton járunk. A fenntarthatósági gondolkodással, és az ehhez kapcsolódó egyéb szakmai kérdésekkel elgurítottunk egy kockát, amellyel beletaláltunk az építész szakma érdeklődésébe. A fenntarthatóság mellett a munkatársak jólléte volt a másik lényeges tervezési szempont. Belső tervpályázatot írtunk ki, amelyet Lőcsei Vera nyert meg, de minden munkatársunk hozzájárult tudásával a végeredményhez. Nyitottak vagyunk a nemzetközi díjon való részvételre, indulunk rajta, más szempontból is meg tudja nézni a szakma azokat a törekvéseket, amelyeket az irodaháznál alkalmaztunk.

Molnár Zsuzsanna kommunikációs szakember, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda munkatársa készítette a pályázatot, aki kiemelte, hogy az épület története is szerethető volt, sokaknak volt hozzá személyes kötődése, amikor még étteremként működött.

A XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat  
II. helyezettje

Szálloda kategória I. helyezettje:
Botaniq Turai Kastély

Pályázó: TRA Real Estates Kft.
Beruházó: TRA Real Estates Kft.
Tervező: TSPC Kft., Pagony Kft., Roomba Design Studio Kft., Gyűrűsi Lilla
Kivitelező: Fehérép Kft., Lyra Florae Kft.

Csizmadia Örs szállodaigazgató, Botaniq Turai Kastély: A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond építtette 1883-ban, melynek köszönhetően egy a francia palotákat idéző, olasz formavilággal dolgozó épület született. A komplex felújítás 2016-ban kezdődött, mintegy 30 hónapig tartott, építész szakmai kihívások sokaságát kellett megoldani. A szakma javát kértük fel a tervezési, kivitelezési feladatok elvégzésére. Az elmúlt évtizedek nagyon megviselték a ház struktúráját, ezért az alapoktól kellett kezdeni a szigetelést a földszinten, mert embermagasságig állt a víz az alagsorban. De a végeredmény magáért beszél, érdemes ellátogatni a 19 szobás 5 csillagos elegáns szállodaként, valamint exkluzív rendezvényhelyszínként működő Botaniq Turai Kastélyba. Nagyon örülünk neki, hogy a munkásságunkat egy ilyen díj koronázta, bízunk benne, hogy a nemzetközi versenyen a külföldi szakma és a zsűri is elismeri.

Közlekedési létesítmények kategória I. helyezett: Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése

Pályázó: Speciálterv Kft.

Beruházó: NIF Zrt.
Tervező: Speciálterv Kft.
Kivitelező: Hódút Kft.

Pál Gábor alapító, vezető tervező, Speciálterv Kft.: Meglepetésként ért bennünket, hogy a pályaművünk egy ingatlanfejlesztési pályázaton díjat nyert, hiszen mi közlekedési létesítménnyel, kerékpárúttal és a hozzá kapcsolódó négy híddal pályáztunk. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés, hogy a hidak egyediségét a zsűri értékelte. A nemzetközi megmérettetésen is indulni fogunk.

A hidak szimbólumrendszerének a hullámformát alkalmaztuk, mely a szemlélő számára felidézheti a tó felszínének hullámzását, vagy a fény, hang és az energia terjedés fizikai megjelenítését. Az ívhidak általában két támaszúak, az itt felépült hidaknál azonban sikerült folytatólagosan hullámzó íveket alkalmazni. Ezt speciális megtámasztások alkalmazásával lehetett elérni. A támaszoknak keresztirányban stabilnak, hossz-irányban mozgást biztosítónak kell lenniük. Hasonló hídról nincs tudomásunk. A tófelület sekély vizű keresztezéseinél a szinusz hullám koncepciót követve épült az Eger- és Szomorka-patak híd. A Tisza folyó keresztezésénél a meglévő közúti híd alépítményeinek bővítésével épülhetett gazdaságosan új kerékpáros hídszerkezet. A szakasz negyedik hídja a X. számú öblítő csatorna felett Magyarország első nyitható kerékpáros hídszerkezete.

Városi léptékű kategória I. helyezett: Kőszeg belvárosában található műemlék épületek

Kovács Attila Emlékdíj 2022

Kraft-program keretében történő rekonstrukciója (1-7)

Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Európa-ház
9730 Kőszeg, Chernel utca 14.
Beruházó: Kőszeg Város Önkormányzata
Tervező: K+F 83 Építész-Mérnöki Iroda
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Bencés Rendház
9730 Kőszeg, Rajnis utca 2.
Beruházó: Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: I.ütem: EB Hungary Invest Kft.
II. ütem: T-Hof Bau Kft.
Üzemeltető: Accent Hotels

Festetics-Chernel-palota
9730 Kőszeg, Chernel utca 10.
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: Mega-Logistic Zrt.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Sgraffitós ház
9730 Kőszeg, Jurisich tér 7.
Beruházó: Kőszeg Város Önkormányzata
Tervező: Aszterv Mérnöki Iroda Kft.
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Szemző-ház
9730 Kőszeg, Chernel utca 18.
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: Pécsi Építő és Tatarozó Zrt.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Zwinger Öregtorony
9730 Kőszeg, Chernel utca 16.
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: K+F 83 Építész-mérnöki Iroda
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Zsinagóga
9730 Kőszeg, Várkör 38.
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: Tripartitum Építész Műhely Kft.
Kivitelező: D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Dr. Miszlivetz Ferenc főigazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete: A koncepció alapjának kidolgozása mintegy 10 évre tekint vissza, amikor szociológusként feltettem a kérdést: mit lehet tenni a kulturális gyökerű kisvárosok fejlődése érdekében? Ekkor született meg a Kreatív város – Fenntartható vidék gondolata, amelynek keretében több stagnálásra ítélt kisváros kapcsolódik össze és együttesen egy nagyváros erejével tudnak tovább fejlődni.

A magyar kormány felkarolta a kezdeményezést és így jött létre a Kraft-program, a Kreatív város – Fenntartható vidék (Kraft), integrált város- és vidékfejlesztési koncepció.

A Kraft-koncepció a már meglévő értékekre épít, azokat használja fel, illetve hasznosítja a jövő érdekében. A program keretében tizenkét épületet jelöltek ki, amelyből hat felújításra került elsőként Kőszegen: Bencés Rendház, Európa-ház, Festetics-Chernel-palota, Sgraffitós ház, Szemző-ház, Zwinger és a Zsinagóga.

Lásd még:

http://fiabcimagyarorszag.hu/announcement_news_2022.php

http://fiabcimagyarorszag.hu/announcement_press_2022.php