Aktuális
Fenntarthatóság az építészetben

Fenntarthatóság az építészetben

A fenntarthatóság meghatározó kérdés ma az építőiparban. Az épületek tervezésétől a kivitelezésen át, azok használatáig olyan megoldások szükségesek, amelyek minél kevésbé ártanak a bolygónak. A Terrán éppen a zöld szempontok és a szemléletformálás elősegítése miatt is alkotta meg a Generont, a napelemes tetőcserepet.

 

ESG: kulcsfogalom a fenntarthatóságban

Az épületek zöld útlevele és szervizkönyve mellett az elmúlt évek kulcsfogalma lett az ESG: egy olyan nem pénzügyi teljesítményre vonatkozó beszámoló, amely lényeges információkat közöl egy szervezet, vállalat környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és irányítási (Governance) szempontjairól. Az ESG riport célja, hogy láthatóvá váljon a szervezetek környezetre, társadalomra és a vállalatirányításra gyakorolt hatásai, mint például az energia- és vízfelhasználás, a biodiverzitás vagy az üvegházhatású gázok kibocsátása. Sokan azt várják a kötelező ESG jelentéstől, hogy ösztönző erővel hasson a fenntarthatósági és klímacélok elérésében. A Terrán működésében és termékeiben is folyamatosan a környezettudatosságra törekszik. Az olyan aprónak tűnő döntésektől kezdve mint például a papírmentességre törekvés, egészen odáig, hogy a cégcsoport földgázt csak a végtermékek csomagolási fázisához használ. A cégcsoport vállalása az is, hogy az idei évtől a korábbi energiahordozók 48%-át igyekszik megújuló forrásokkal kiváltani, 2030-ig pedig megcélozzák a karbonsemlegességet.

A Terrán talán legnagyobb lépése a fenntarthatóság és nem titkoltan a szemléletformálás útján a napelemes tetőrendszer megalkotása volt, hiszen így tiszta energiával fedezhető az áramigény. A Generon abban egyedi, hogy a szolárcserepek egyszerre látják el a tető védelmi funkcióját és hasznosítják a napenergiát. A hazai gyártás kisebb ökológiai lábnyommal jár, a Hazai Termék védjegy pedig garancia a minőségre, valamint a hazai gazdaságot is erősíthetjük azzal, ha itthon készült terméket vásárolunk.

Már pirosban is zöld választás

A 2021-ben bevezetett Generon napelemes tetőrendszer mindeddig fekete színben volt elérhető, ami tökéletes összhangban van a Terrán sötétebb árnyalatú cserepeivel. Azok számára, akik a klasszikus színű cserépfedéseket kedvelik, a Terrán megalkotta a piros Generont, amely nem csak színében hozott újat. A Generon RED egy továbbfejlesztett réteggel is rendelkezik, amely meghosszabbítja a termék élettartamát. A Generon RED a Terrán piros és téglavörös cserepeivel homogén felületet alkot, megőrzi a klasszikus megjelenést. Igazi zöld választás pirosban is.