Aktuális
Guardian üvegkombinációk kulturális intézményeken

Guardian üvegkombinációk kulturális intézményeken

A homlokzati üvegekkel kapcsolatos kihívások között többé nem az épület többi szerkezetének megfelelő hőszigetelő értékek biztosítása a legkomolyabb, hanem a nyári felmelegedés elleni védelem, mindez a látható fény, vagy a látvány korlátozása nélkül. Két kulturális intézmény áll itt példaként arra, milyen elvek mentén oldják meg ezt a feladatot a Guardian üvegeivel.

Gyakran felmerülő dilemma, a jobb üvegezés vagy a látványt is korlátozó napvédő eszközök szerelése közötti döntés. Ez azonban nem megoldhatatlan feladat, ahogy azt a két kulturális intézmény is jól példázza. Vilnius egyetemi könyvtárának homlokzatát részben üveg borítja, részben pedig a falazott szerkezetekhez kell illeszkednie. A párizsi zenei központnem már a kinézete is rendhagyó, amihez a többféle üveg összeépítésével elért látvány is hozzájárul. Közös a két épületben, hogy a nyári hő- és napvédelemben a felhasznált üvegek fontos szerepet játszanak.

Túlzás lenne azt gondolni, hogy a megfelelő üvegkombináció használatával egyáltalán nem lenne szükség árnyékoló eszközök használatára. Ennek ellenére kijelenthető, és természetesen meg is számolható, hogy egy jelentősebb méretű épület üveghomlokzatán az üvegkombináció egy rétegének komolyabb hővédő képességűre cserélése egészen biztos gazdaságosabb döntés, mint az összes felület árnyékolása, ami a drágán megfizetett panorámát is elveszi.
„Gyakran az üvegtől hasonló tulajdonságokat várunk el, mint egy falazott szerkezettől, ami szinte lehetetlen, részben mégis megvalósul. Maguknak az üvegeknek kifejezetten jó értékkel kell rendelkezniük, hiszen a teljes nyílászáró/függönyfal szerkezetnek kell az elvárt U-értékeket teljesítenie. Ebbe beleszámítanak a szerkezet kevésbé jó értékeket felmutató profiljai, vasalatai is. De ami ennél fontosabb: a mai építészeti elvárások az üvegek szinte „láthatatlanságát” igénylik, így a bevonatokkal ellátott üvegeknek ezek között a feltételek között kell magas teljesítményt nyújtaniuk.” – hangzott el a Zöld építés podcast csatornán Németh Árpád András, a Guardian Glass mérnök tanácsadójával készült interjúban.

Vilnius: a szerkezet fontos eleme az üveg

Egyetemi Könyvtár Vilnius külvárosában - a kint és bent párbeszédével. A Paleko Arch Studija tervezte épület belső tereinek megtervezését, természetközeli hangulatának megteremtését a közeli fenyőerdő ihlette, amelyre két hatalmas, üvegezett homlokzat néz. Az épület fényei éjszaka megvilágítják a fákat, napközben pedig a fényben fürdő fák az igények szerint rugalmasan és dinamikusan alakítható épületbelső vizuális részévé válnak. A beltérben uralkodó fehér szín célja, hogy semmi ne terelje el a figyelmet a könyvekről és a látogatókról, a bent zajló életről, a funkcióról.

Az üvegezett homlokzatokat úgy rendezték el, hogy minden csatlakozás és hézag vízszintesen, az ívelt felületek ellenére egymással párhuzamosan fusson az épület körül. A délre néző, kisebb ablakokkal ellátott falak megóvják a látogatókat és a könyveket a közvetlen napsugárzástól és a túlmelegedéstől, amely megvalósításában a felhasznált üvegek, a Guardian SunGuard® SN 51/28 és SN 40/23 is fontos szerepet játszik.

Párizs: üvegkombinációk egymáshoz illesztése

A La Seine Musicale zenei és kulturális központ, a párizsi Boulogne-Billancourt külváros központjának emblematikus és látványos épülete, lenyűgöző, és egyben energiahatékony üveghomlokzata négy különféle Guardian SunGuard® bevonatos üveg körültekintően tervezett egymáshoz illesztésével épült.

A szigetek rendezési tervében a Shigeru Ban és a Jean de Gastines Architects munkája nyomán megvalósult épület az egyik legújabb állomás. A zenei központ alsó, gömbalakú, kagylószerű, hatszögű szerkezete a SunGuard® SNX 50/23 napfényvédő üveg felhasználásával készült, amely nagy mennyiségű természetes fényt ereszt át, és mindezt kiváló napfény elleni védelemmel ötvözi.

A projekt különlegessége, hogy a figyelemre méltó, energiahatékony homlokzat négy különböző Guardian SunGuard® üveg felhasználását ötnözi. Az üvegek kiválasztása az egyes épületrészekkel kapcsolatos elvárásokra adott tervezői válasz volt. A hajószerű épület alsó részéhez a SunGuard® SNX 50/23 üveg, a tetején lévő gömbhöz pedig a SunGuard® SN 70/41, SN 51/28 és SN 40/23 üvegek kombinációja bizonyult a megfelelőnek.

További érdekességek:

LINK

Inpsiráció a nagyvilágból:

LINK

A tartalom szponzorált. A hirdetésekről és szponzorált tartalmakról bővebb információt média ajánlónkban talál: https://mek.hu/media-mediaajanlo