Aktuális
Hangszigetelés gipszkarton szerkezetekkel

Hangszigetelés gipszkarton szerkezetekkel

Az épített környezetünkben szeretnénk jól érezni magunkat. A zavaró hanghatás egyike a legkevésbé figyelembe vett környezeti problémáknak.

A szárazépítési rendszerekkel nemcsak új hanggátló szerkezeteket építhetünk, de kiválóan alkalmasak a meglévő falak és födémek utólagos hangszigetelésének biztosítására is. A komfortérzet növelése érdekében nemcsak a hangszigetelésre érdemes figyelmet fordítani, hanem a teremakusztikára is, amelynek feladata a helyiségben keletkező zajok csillapítása, a hangelnyelő és hangvisszaverő felületek megfelelő kombinációjával, ezzel biztosítva a tér zajszintjének mérséklését.

A teremakusztika komplex tervezési feladat. A kiemelt létesítmények, hangversenytermek, stúdiók, színházak kialakításához akusztikus szaktervező bevonása szükséges.

A Rigips az eddig már jól ismert hangszigetelő válaszfalain és előtétfalain túlmutatóan, új, minősített megoldásokat is kínál a megfelelő hangszigetelési kényelem és előírt tűzvédelem együttes elérésére. A tűzgátló membrán kiváló megoldás azon födémek tűzvédelmére, ahol nem megengedett a terhek födémhez történő rögzítése. Az önhordó, függesztés nélküli álmennyezet Blue Acoustic építőlemezzel és kettőzött CW 75 Rigiprofil vázzal készül. Megoldást jelent azokban az esetekben is, ahol egy szerkezettel kell megvalósuljon a tűzvédelem és a hangszigetelés.

Új minősített rendszereink:

 • önhordó, függesztés nélküli Blue Acoustic tűzgátló membrán,
 • A1 EI 120 perc tűzállósági határértéket és Rw=56 dB hangszigetelést teljesítő válaszfal,
  Blue Acoustic és Glasroc X építőlemezek felhasználásával

A gipszkarton rendszerekkel épített hangszigetelő szerkezetek és teremakusztikai elemek kiválóan alkalmasak a modern kor követelményeit kielégítő felületek létrehozására, melyek az esztétikai hatáson túlmutatóan az elektromos, klíma és egyéb vezetékek eltakarását is biztosítják.

Mi van a látható felület mögött?

A gipszkarton építőlemezek profilokra vannak felcsavarozva. A profilvázban elhelyezett szigetelőanyagnak fontos szerepe van a hangszigetelés biztosításában. A kerülő utakon történő hangterjedés megakadályozása érdekében kiemelt szerep jut a körülölelő szerkezetekhez csatlakozó csomópontok szakszerű megépítésének. Ezek egyik fontos eleme a „hanglágy” anyag alkalmazása a profilok födém-csatlakozásnál.

Hogyan lehet biztosítani a megépített válaszfalak hangszigetelését?

 • A szerkezet peremén beépítendő profilokra csatlakozó szivacscsíkot kell ragasztani.
 • Az előírt ásványgyapot szigetelést teljes területen kell alkalmazni.
 • Az egyes csatlakozási pontok nem képezhetnek úgynevezett „akusztikai hidakat”. A falcsatlakozások, valamint az L és T csomópontok esetében a gipszkarton borítást meg kell szakítani az ábráknak megfelelően.
 • Szerelt fal csatlakozása padlóhoz úgy kell történjen, hogy az aljzatbetont megszakítjuk. A végső padlóburkolatot a válaszfal megépítése után helyezzük el, vagy amennyiben ez nem lehetséges, a padlóréteget meg kell szakítani.
 • A „szerelt fal lábazati csatlakozása nyers födémhez” csomópont esetében a gipszkarton szerkezetet „papucsolni” kell. Ez azt jelenti, hogy be kell építeni egy nedvesség szivárgását megakadályozó réteget, valamint egy hangszigetelő réteget is. A padlóréteg (esztrich) elkészülte után a gipszkarton papucsot el kell távolítani, és a gipszkarton borítást a födémtől – attól mintegy 1 cm-re megemelve – kell kezdeni.
 • Szerelt fal csatlakozása nyers födémhez lehetőleg úgy történjen, hogy a vakolt felületet megszakítjuk.
 • Hézagolásnál törekedni kell a hézagok hézagoló anyaggal való teljes kitöltésére.
 • Az áttörések számát minimalizálni kell. Az áttöréseknél törekedni kell az áttörések ásványgyapot szigeteléssel történő körbeburkolására. Erre a célra használható a 100-110 kg/m3-es ásványgyapot szigetelőanyag.

Eddigi tapasztalataink alapján az egyik leggyakrabban elkövetett szerelési hiba az elektromos dobozok nem megfelelő elhelyezése. A jól elhelyezett elektromos dobozok semmilyen pluszköltséget nem jelentenek, de néhány szerelési szabály betartásával a válaszfal megőrzi a hanggátlási paramétereit.

 • Az elektromos dobozok a fal két oldalán nem helyezkedhetnek el egymással szemben.
 • Az elektromos dobozokat a válaszfal vízszintes metszetében úgy kell elhelyezni, hogy két elektromos doboz között mindig legyen egy függőleges CW-profil. Függőleges irányban az elektromos dobozok között legalább 400 mm távolság legyen.    

A jó eredmény elérése érdekében a szakmák együttműködésére van szükség. A kiemelt létesítmények tervezésénél és kivitelezésénél fontos a tűzvédelmi, az akusztikai és az elektromos tervezési szempontok összehangolása, melyhez a Rigips Blue Acoustic építőlemezei tökéletes megoldást jelentenek.

Letölthető tartalmak:

Teljes cikk

A tartalom szponzorált. A hirdetésekről és szponzorált tartalmakról bővebb információt média ajánlónkban talál: https://mek.hu/media-mediaajanlo