Aktuális
Las Vegas-i építészeti versenyen kiemelt elismerésben részesültek a PTE MIK hallgatói

Las Vegas-i építészeti versenyen kiemelt elismerésben részesültek a PTE MIK hallgatói

A pécsi egyetemi belsőépítész-képzés eddigi egyik legmagasabb elismerését kapták a Buildner Architecture Competitions nemzetközi építészeti versenyen részt vevő mesterszakos hallgatók. A „Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás” pályázat olyan projekteket várt, amelyek új eszközöket találnak ki a lakásárak csökkentésére. A tervezők feladata az volt, hogy rugalmas, innovatív, kísérleti fázisú koncepciót javasoljanak a megfizethető lakások számára Las Vegasban. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) Belsőépítész MA szakos hallgatóiból álló egyik csapat tiszteletbeli elismerésben részesült, három csapat projektje pedig bekerült a legjobb 20 közé.

A pályázat (https://architecturecompetitions.com/lasvegaschallenge/) résztvevőinek az volt a feladatuk, hogy a város lakhatási válságára javasoljanak megoldásokat. Támogatott lakhatási formára a lehető legkreatívabb módon kellett különböző nagyságú tereket tervezniük családok, egyedülállók és párok befogadására. A zsűri olyan projekteket keresett, amelyek eltérnek a lakhatás, a tervezés és a közösség egészének eddigi tipikus elképzeléseitől, emellett a fenntarthatóságra és a megfizethetőségre is fókuszálnak. „A pályázaton való részvételt a belsőépítész MA elsőéves hallgatók féléves tematikájába fűztük bele azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat egy nemzetközi versenyen, ahol megmérettethetik magukat más egyetemről érkezőkkel vagy akár a szakmájukat gyakorlókkal is. A pályázati kiírás teljes mértékben összecseng képzésünk féléves tárgyleírásával, amely lakóépületek belsőépítészetével foglalkozik. Hallgatóink többsége külföldi, összetételük igen színes, a világ szinte minden tájáról valók. A pályázatban felvetett kihívásokkal biztosan fognak találkozni pályafutásuk alatt, hiszen a klímaszorongás, a fenntarthatóság, az energiakrízis új megoldásokat kíván, így ez a feladat valós élethelyzetet modellezett” – mondja dr. Borsos Ágnes, a Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék mb. tanszékvezetője.

A pályázaton részt vevő hallgatók egy féléven keresztül workshop jellegű oktatás keretében dolgozták ki a pályázati anyagukat, közben előadásokat hallgattak a fenntartható építészettel kapcsolatban. A Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás építészeti verseny tiszteletbeli elismerésében (https://architecturecompetitions.com/lvah-2-hon-win) a Gantumur Bujinlkham, Lujain Ahmad Mohamadamen és Sara Ardalan Hussein által alkotott nemzetközi építészekből és belsőépítészekből álló csapat részesült. „Amikor először dolgoztunk csapatként, a kulturális háttérből, a tervezést érintő megközelítésekből és az ötletekből adódó különbségek segítettek, hogy jobban megértsük az építészeti kihívást. Tervezőként először a problémát nagy léptékben, a közösségben felmerülő kérdésként vizsgáljuk, és kisebb, egyéni léptékből kiindulva igyekszünk megoldást találni. Építészként az a feladatunk, hogy biztonságossá és kényelmessé tegyük a társadalomban élők életkörülményeit, hogy boldogan élhessenek. A versenyeken való részvétellel nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, a kihívás szélesíti a látókörünket és fejleszti a kreativitásunkat” – foglalják össze a hallgatók a pályázaton való indulásuk tapasztalatait.

Időnk jelentős részét épületekben, belső terekben töltjük, ezért a belsőépítészek arra törekednek, hogy a minket körülvevő terek minél inkább a használatot szolgálják. Az építészet és a belsőépítészet határán a pécsi belsőépítész-képzés a terek tervezésénél és kialakításánál minden esetben az emberközpontú tervezésre fekteti a hangsúlyt. A hallgatók a sokrétű szempontrendszerekből olyan koncepciót alakítanak ki, amelyben a terek részletei megteremtik a tér mélységét, ezáltal a cél, hogy az épületbelső élvezhető és komfortos legyen. A PTE MIK-en belsőépítészeti kutatócsoporti munkával és annak oktatásba való visszafordításával friss és korszerű tudást kapnak, jelentős hangsúlyt fektetnek a térszervezésre, az optimális térhasználatra és a funkcionalitásra. A kar oktatói mindig arra törekednek, hogy élő projekteket vigyenek az oktatásba, amelyek a munkaerőpiacon is értékesebb tudást képviselnek. A jelentős nemzetközi hallgatói jelenlét a kultúrák találkozásával érdekes, egyben eredményes sokszínűséget hoz a képzésbe, egyfajta innovációs potenciált jelent” – véli prof. dr. Medvegy Gabriella a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja.

További információ kérhető:

dr. Borsos Ágnes mb. tanszékvezető – PTE MIK Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék

e-mail: borsos.agnes@mik.pte.hu

A Díjazottak munkái megtekinthetőek a https://architecturecompetitions.com/lasvegaschallenge/ oldalon