Aktuális
Magyar Építész Kamara elnökségének nyilatkozata

Magyar Építész Kamara elnökségének nyilatkozata

Az Építészek Házaként működő Ötpacsirta utcai épület a Magyar Állam tulajdona, a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Az épület használati jogát (nem kezelői jogát) a Magyar Építőművészek Szövetsége kapta. Ebben az épületben működik még a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara, valamint a Mesteriskola. Mindhárom szervezet az épület bizonyos területeinek jogcím nélküli jóhiszemű használói. Nem bérlők, így bérleti díjat nem fizetnek, hanem csak az épület üzemelési költségeihez való hozzájárulást.

A Magyar Építész Kamara elnöke e héten szóbeli tájékoztatást kapott a kamaránkat felügyelő minisztériumtól, mely tájékoztatás pontosan megfelel az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára által, - az Építészfórumon, a mai napon, - közzétett alábbi nyilatkozattal:

„Az Építési és Közlekedési tárca létrejöttével több évtized után kapott minisztériumi szintű érdekképviseletet az építésügy és az építészet ügye. Most itt az ideje, hogy az építészekről is gondoskodjunk. Miután az építésszakmával szorosan együttműködve elkészítettük az új magyar építészetről szóló törvényt; a magyar építészeket, érdemeik jogos elismeréseként az újonnan létrehozott Magyar Építészet Napján a korábbiakhoz képest nagyobb odafigyeléssel díjazzuk; most érkeztünk el egy új Magyar Építészeti Központ felépítéséhez, ahol végre, több évtized után, méltó elhelyezésre kerülnek a szakmai szervezetek. A jelenlegi költözés ennek a folyamatnak a része, amely során az érintett szervezetek bevonásával keresünk számukra - az új központ elkészültéig - ideiglenes székhelyet.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium elkötelezett az építészet és a magyar építészek szakmai és társadalmi megbecsülésének növelése iránt, így az építési kormányzat nem ultimátumot ad, hanem évtizedes tartozását törleszti az építész szakma felé.”

A Magyar Építész Kamara elnöksége sem rendelkezik ennél több információval. A tagságot haladéktalanul tájékoztatni fogjuk, amennyiben további, - a székházunkat, illetve a kamara működését, elhelyezését érintő, - közvetlen információhoz jutunk.

 

a Magyar Építész Kamara elnöksége