Aktuális
Megjelent Dr. Laposa József Badacsony A magyar borvidékek ékessége című könyve

Megjelent Dr. Laposa József Badacsony A magyar borvidékek ékessége című könyve

Dr. Laposa József okl. városépítési-városgazdasági szakmérnök, településtervezési vezető tervező, okl. kertészmérnök. Az általa írt kötet a Badacsonyi borvidék – kiemelten a Badacsony hegy – szőlő- és bortermelésének történetéről, e tevékenység által formált szőlőhegyi, borvidéki táj gazdagságáról szól.

A szerző a táj és a szőlő-bor iránti mély elkötelezettséggel mutatja be a szőlő és bortermelés jelentőségét, tájformáló hatásait a keltáktól napjainkig.

A történelmi korszakokat, a több mint kétezer éves kultúra virágkorát, szereplőit hitelesen, saját véleményét is megfogalmazva írja le.

A több mint 300 fényképet tartalmazó könyv felvillantja a borvidék kiemelkedő természeti, termelési, táji és építészeti értékeit, a méltatlanul elfelejtett életműveket. Megemlíti röviden a jelen szereplőit is, de messze nem a mai termelők ismertetése volt a cél, hanem a történelmi folyamat bemutatásával, megrajzolásával a Badacsonyi borvidék megújulásának, fennmaradásának segítése. A kiadvány megjelenését a Magyar Építész Kamara is támogatta.

A korlátozott példányszámban megjelent könyv a Laposa Birtok webshopján szerezhető be (www.laposa.hu), és személyesen is megvásárolható a Hableány borboltjában.