Aktuális
Megjelent az Építész Közlöny 2022. évi első száma

Megjelent az Építész Közlöny 2022. évi első száma

Kedves Olvasók, tisztelt Kollégák!

Új év, új célok, és már itt is van a Közlöny első száma. A 2022-es év a Magyar Építészkamara jubileumi születésnapi éve, hiszen idén 25 éves a Kamara. Ennek szellemében kívánjuk emlékezetessé tenni az évet több olyan rendezvénnyel, amely felidézi a múltat, megvillantja a jövőt, és igyekszik megszólítani a Kamarán kívülieket, legyenek azok potenciális vagy tényleges megrendelőink, vagy akár a közvélemény. A tervezett rendezvényekről folyamatosan tudósítani fogunk bízva abban, hogy minél több olvasóval, kamarai taggal találkozhatunk ott.

A MÉK hírek rovatban leközöljük azt az interjút, amely az Építészfórumon jelent meg Hajnóczi Péterrel, a MÉK elnökével. Az interjúban olvashatunk a Kamara feladatairól, terveiről, legyenek azok aktuális témák, vagy hosszú távú programok.

A Közlönyben megtalálhatóak a MÉK elnökségének legutóbbi időszakában hozott határozatai.

Beszámolunk a Construma szakkiállításon tervezett továbbképzésekről, a településrendezési és településfejlesztési tervek megváltozó egyeztetési felületéről, valamint az NKA Építőművészeti Kollégiumának tájékoztatójáról.

Az Építészeti közélet rovatunkban bemutatjuk a HUNGEXPO új "F1" fogadóépületét.

Ezután elérkezünk a Közlöny Fókusztémájához, amely jelen számunkban a kereskedelmi épületekhez kötődik. Érdekes tapasztalat, hogy az építészeti közéletben leginkább értékelt kereskedelmi épületek legtöbbje a piacokhoz kötődik. Ez abban az értelemben mindenképpen indokolt, hogy a piacok töltik be leginkább a szigorúan vett kereskedelmi funkción túl a közösség teremtés, a találkozóhely szerepét.

De hogy ne csak piacokról legyen szó, az első bemutatott épület a Paulinyi & Partners Építésziroda által tervezett Futureal fejlesztés, a nemrégiben megnyílt Etele Pláza bevásárlóközpont. Speciális hely, óriási program, XXI. századi technológiák jellemzik ezt a magas színvonalú épületet.

Érdekes párhuzam, hogy hogyan tud tovább élni, megújulni egy 20 éves Pláza. Erről olvashatunk Dr. Kertész András Tibor DLA és Tóth Tamás cikkében, akik bemutatják az Általuk tervezett egykori Europark rekonstrukcióját. Mindenki eldöntheti, hogy mennyire sikerült naprakésszé tenni az épületet!

Ugyancsak Dr. Kertész András Tibor DLA és Tóth Tamás tervezte a következő bemutatott épületet, a Budafoki Szomszédok Piacát, amely 2016-ban elnyerte a BÉK nívódíját is. Izgalmas épületről van szó amely mind építészetileg, mind pedig a környezetét tekintve előremutató.

Következő épületegyüttesünk a Keller Ferenc és Láris Barnabás tervezők által jegyzett Havanna hetivásár - TÉR_KÖZ-program. A cikk ajánlásaként elegendő a szerzők által feltett kérdést idézni: Hogyan viselkedjünk, és miként viszonyuljunk épített örökségünkhöz, ha az a „lesajnált” panellakótelepet és egy földszintes garázssort jelenti, illetve mit lehet kezdeni egy, az év 313 napján elhagyatott aszfalttengerrel? A cikkben az együttes bemutatása mellett a kérdésre is választ kapunk.

Léptéket váltunk, hiszen ezután az Újpesti Új Vásárcsarnok és UP Rendezvénytér bemutatása következik, amely vezető tervezője Bun Zoltán a Firka Építész Stúdió részéről. Az épületben a klasszikus vásárcsarnokon túl egy több teremből álló rendezvényközpont található. Nem egyszerű az eltérő funkciók, az eltérő technológiák, az eltérő építészeti megjelenés igény kiszolgálása, megalkotása. A cikk ennek az alkotási folyamatnak az eredményét mutatja be.

Végül, de nem utolsó sorban következzék a Wekerletelep - Kispiac épületegyüttese, mely Füzes András és Tóth Péter DLA munkája. A környezet szellemiségéhez illeszkedő épület, jóízű, finom részletekkel, igényes megvalósítással. Érdemes tanulmányozni...akár élőben is!

Az Új technológia  rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be, köztük az URSA hőszigetelése, a Mape-Antique termékcsalád.

A jövőbeli célokról annyit, hogy terveink szerint a következőkben új rovatot kívánunk indítani, Utazó építészek - Építészeti utazások címmel, népszerűsítve az egyébként sokak számára természetes szakmai utazásokat. A hagyományos úti beszámolóktól  annyiban térünk el, hogy az építészetre helyezzük a hangsúlyt, és olyanokat szólaltatunk meg az egyes számokban, akik profi utazók, akik nemcsak élvezői, hanem aktív részesei az építészeti túráknak, szervezőként és túravezetőként egyaránt.

Kedves Olvasó! Ismerkedjen meg a bemutatott épületekkel, járjon piacra, éljen közösségi életet a piacozás közben!

Tutervai Mátyás

MÉK alelnök - főszerkesztő