Aktuális
Megjelent az Építész Közlöny Film, színház, építészet lapszáma

Megjelent az Építész Közlöny Film, színház, építészet lapszáma

Ajánló

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!

A Közlöny szerkesztői nevében immár 6. alkalommal köszöntök minden közlönyolvasót. Ennek a számnak a Fókusztémához kapcsolódó szlogenje a „Winter is coming” lett volna, de ez némileg megbicsaklott (erről később), a való világban persze mégis aktuális, hiszen valóban közeleg a tél. Ezekre a korán sötétedős napokra kínálunk változatos olvasnivalót a Közlönnyel.

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a veszélyhelyzet kapcsán aktuális információkról, intézkedésekről. Sajnos a járvány nem csökken, és ebben a helyzetben mindenkinek bonyolultabb, nehezebb az élete. A MÉK igyekszik a lehetőségekhez mérten biztosítani a zökkenőmentes ügyintézést, és emellett készül a „békeidőre”, amikor igyekszünk minden elmaradt rendezvényt, programot bepótolni.

Beszámolunk az utóbbi időszak különböző díjazottjairól, az október 23-án átadott állami kitüntetésekről, a Forbát Alfréd-díjról, a Nemzet Művésze díjról és Az év háza Komárom-Esztergom megyében pályázatról. Örömmel tesszük, hiszen a díjak a díjazott mellett az építészeti alkotásokról, építészeti minőségről is szólnak.

Tisztújítás volt a legnagyobb területi kamarában, a Budapesti Építész Kamarában, gratulálunk a megválasztott tisztségviselőknek!

Jelen Közlöny Fókusztémája a Film – színház – építészet, amiből nem maradhat ki a zene sem. Az a célunk, hogy bemutassuk a különböző művészeti ágak kapcsolódását az építészethez, elgondolkodjunk azon, hogy hogyan hatnak egymásra, mi a szerepe az építészetnek ezekben a művészeti ágakban, hogy tudják az építészek megteremteni azokat a tereket, amelyek a fenti művészeti ágakat szolgálják.

És akkor a „Winter is coming”-ról... Komoly erőket mozgattunk meg, hogy megszólaltassuk Deborah Riley-t, a Trónok harca ikonikus sorozat látványtervezőjét. Aki látta a sorozatot, tudja, hogy mennyire izgalmas helyszíneken játszódik a film, legyen az létező, meglévő helyszín, vagy épített díszletváros. Sajnos az Éjkirály vélhetően utolsó erejével elrabolta Deborah-t, és így ez a cikk most kimarad. Ki tudja, egyszer talán...

Némi elfogultsággal állíthatjuk, hogy a szám Fókusztémája meglehetősen erősre és sokrétűre sikerült!

Annus Ferenc építész ismerteti az általuk tervezett etyeki Korda Filmstúdiót, amely a saját kategóriájában a legnagyobb hazánkban.

A pécsi Kodály Központot speciális szemszögből mutatja be Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója. Érdekes megismerkedni a sokak által ismert magas színvonalú épület használójának gondolataival, ennek során bepillanthatunk az épület születésébe és mindabba, amit egy zeneművész számára jelent egy ilyen együttes. Köszönjük Igazgató Úr!

Nem maradhat ki a sorból a ZDA-Zoboki Építésziroda által tervezett Nemzeti Táncszínház épülete sem, ami egyszerre szól

zenéről, táncról és teszi ezt kimagasló színvonalú építészeti eszközökkel, megjelenéssel.

Az Építészeti közélet rovatunkban beszámolunk a Budapest Építészeti Nívódíja 2020 pályázat eredményéről. Gratulálunk a

díjazottaknak, és mindenkit arra biztatunk, hogy ha még időben olvassa a Közlönyt, akkor nézze meg a pályázatról szóló kiállítást a FUGA-ban, illetve ha a járvány engedi, akkor látogassa meg akár élőben is az épületeket! Érdemes!

Ugyancsak ebben a rovatban mutatjuk be a MÉK–MÉSZ Diplomadíj 2020 pályázat eredményét. Gratulálunk a díjazott fiatal pályakezdő tervezőknek, izgalmas, értékes munkával zárták le életük egyetemi éveit! Azt kívánjuk, hogy a való életben is meg tudják őrizni a most díjazott friss, kortárs, minőségi gondolkodásmódjukat.

Az Új technológia rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be.

A Stúdió – Műhely rovatunk tulajdonképpen a Fókusztémánkhoz kapcsolódik. Egy érdekes interjú keretében mutatjuk be a TeatroÉpítész Műterem tervezőpárosát, Szendrényi Éva díszlettervezőt és Sándor János építészt. A sok képpel illusztrált cikkben az építészet és a díszlettervezés kapcsolatáról, a díszlettervezés aktuális helyzetéről olvashatunk. Izgalmas kirándulás ez is egy másik művészeti ág mindennapjaiba! Erről szól a Közlöny 6., idei utolsó száma.

Mivel év végéig már nem találkozunk, így most kívánunk minden kedves olvasónknak szép ünnepeket és boldog új évet! Találkozunk a Közlöny 2021-es évének 1. számában!

Végezetül arra kérünk mindenkit, hogy vigyázzon magára és környezetére!

 

Winter is coming...BUÉK!

 

Tutervai Mátyás

MÉK alelnök, főszerkesztő

 

TARTALOM – Építész Közlöny 273. szám

A Magyar Építész Kamara hírei

Ajánló ................................................................................................................. 2

Tájékoztatás a korlátozó intézkedések bevezetése miatt ...................................... 3

Tisztújítás volt a Budapesti Építész Kamarában..................................................... 3

A Nemzet Művésze.............................................................................................. 4

Az év háza Komárom-Esztergom megyében......................................................... 4

5 építész kapott állami kitüntetést 2020. október 23-án ...................................... 5

Átadták a Forbát Alfréd Építészeti Díjat ............................................................... 5

Álláshirdetés, közlemények, eredeti tervező keresése, hirdetésfeladás................... 5

Fókusztéma: Film – színház – építészet

Korda Filmstúdió, Etyek ....................................................................................... 6

„Isten hozott! Magam is igyekeztem.” ................................................................ 8

Nemzeti Táncszínház, Budapest ......................................................................... 12

Építészeti közélet

Budapest Építészeti Nívódíja 2020 ..................................................................... 14

MÉK–MÉSZ Diplomadíj 2020 pályázat eredményei ............................................ 18

Stúdió – Műhely

Teatro-Építész Műterem .................................................................................... 28