Aktuális
Megjelent az Építész Közlöny áprilisi lapszáma!

Megjelent az Építész Közlöny áprilisi lapszáma!

Kedves Olvasók, tisztelt Kollégák!

A Közlöny szerkesztői nevében köszöntök minden Közlöny olvasót a 2021-es év második közlönyének megjelenése alkalmából. Bízunk abban, hogy ez az utolsó járványhelyzettel terhelt számunk, és a következő számot már felszabadultan lapozgathatják bármelyik kávézó teraszán. Lassan ébredezik a remény és tavasz lévén a természet is...még ha e sorok írása közben a meteorológia éppen havat jósol is. A természet ébredése kapcsán jelen közlönyünk fókusztémája az ökológia és a klímavédelem. Bízva abban, hogy mindannyian azon vagyunk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, ajánlom figyelmükbe aktuális számunkat.

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a Területi Elnökök Testületének 2021. 03. 26-i online üléséről. Egyben jelezzük, hogy a járványhelyzetből adódó bizonytalanságok miatt a MÉK tavaszi Küldöttgyűlésének tervezett időpontja 2021. június 25-ére módosul. A Küldöttgyűlést hasonlóan a legutóbbihoz, szabad levegőn, a Kopaszi-gáton tervezzük megtartani, amely nagyobb biztonságot nyújt ebben a mindenki számára rosszul viselhető helyzetben.

Beszámolunk arról, hogy elérhető lett a MÉK több online szakmai továbbképzése a tako.mek.hu oldalon, lehetővé téve ezáltal mindenki számára, hogy biztonságosan megszerezhetők legyenek a szükséges továbbképzési pontok.

Mint arról nyilván sokan hallottak, megjelent a Nemzeti Mintaterv Katalógus. Ennek kapcsán a MÉK Elnöksége jelezte az illetékes szerveknek, hogy elengedhetetlennek tartja a kormányzati kommunikáció pontosítását, miszerint a közleményekben hangsúlyosan kell megjelennie annak a követelménynek, hogy a mintatervek alkalmazása során be kell vonni építész tervezőt. A közlönyben erről, és a mintatervekkel kapcsolatos Kamarai véleményről is olvashatunk.

Ugyancsak a MÉK hírei között szerepel a településrendezésre vonatkozó T-15397 számú törvényjavaslattal kapcsolatos Kamarai vélemény, illetve a történtek összefoglalója.

Beszámolunk több pályázatról és különböző díjakra történő jelentkezési lehetőségekről. Ennek sorába illeszkedik a MÉK által "Az épített környezet szépségei" címmel kiírni tervezett fotópályázat előzetes tájékoztatója is. A pályázat célja, hogy olyan képanyag gyűljön össze, amely jól reprezentálja Magyarország településeinek képét, értékeit 2021-ben. A beérkező pályaműveket a MÉK a településkép védelmével, a településképi arculati kézikönyvek (TAK) népszerűsítésével kapcsolatos rendezvényein, nyomtatott és digitális kiadványaiban kívánja felhasználni.

Felhívjuk az olvasók figyelmét egy, a Közlöny kézhezvételekor már megjelent felmérésre, amelyet a MÉK készít a tagjainak szakmagyakorlását érintő gazdasági kérdésekről. Célunk, hogy a valós piaci helyzet ismeretében tudjuk képviselni tagjaink érdekeit a tervezési díjakkal kapcsolatos belső szabályozásban, és a mindannyiunk számára elfogadható gazdasági környezet kialakítását célzó Kormányzati egyeztetéseken. Kérünk minden Kamarai Tagot, hogy a felmérés kitöltésével segítse munkánkat!

Az Építészeti közélet rovatunkban beszámolunk a 2021. március 15-én állami átadott kitüntetésekről, és egyben ezúton is gratulálunk minden kitüntetettnek!

Jelen Közlöny Fókusztémája az ökológia és klímavédelem az építészetben.

Ennek kapcsán mutatja be Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter az Általuk tervezett Metrodom Panoráma Lakóépület együttest, amely a milánói Bosco Verticale-hoz hasonlóan a budapesti függőleges erdő példája lehet.

Izgalmas épület bemutatása kapcsán ismerhetjük meg Z. Halmágyi Judit gondolatait a témát illetően. Megismerkedhetünk a Lauder Javne iskola számára tervezett Robotica épülettel, mindazzal, amiről az épület, illetve a benne folyó munka szól, és ennek kapcsán szóba kerül a Zöld Építés Magyarországnak Egyesület is, a HuGBC.

Ez azért is fontos, mivel a következő cikket jegyző Kurucz Regina is részt vesz az Egyesület munkájában. A "Fenntarthatóság és a wellbeing kultúrája" című cikkében bepillantást nyújt a nemzetközi zöld minősítési rendszerek világába, több, érdekes aspektusból közelíti meg a fókusztémánkat. Érdekes olvasmány, ami arra inspirál, hogy alaposabban elmerüljünk a témában!

A téma olyannyira aktuális, hogy a későbbiekben, amikor már a járványhelyzet is lehetővé teszi, igyekszünk élő kerekasztal beszélgetést is szervezni ezekről a kérdésekről, amely során a fentiek és a most kimaradt további vélemények, szempontok is ütköztethetőek, kibeszélhetőek.

Az Új technológia  rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be, legyen az penész ellen bevethető hőszigetelés, vírusokkal szemben ellenálló falfesték, a szélsőséges időjárási viszonyokkal dacoló tetőfedés, vagy az energetikai szabályozással kapcsolatos építőanyag gyártói vélemény.

Mindezekről lehet olvasni ebben a számban. Olvassák érdeklődéssel a mostani számot is, mi pedig töretlen lendülettel kezdjük meg a következő közlöny előkészítését!

 

Tutervai Mátyás

MÉK alelnök - főszerkesztő