Aktuális
Megjelent az Építész Közlöny májusi lapszáma!

Megjelent az Építész Közlöny májusi lapszáma!

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!

Rohan az idő, a Közlöny szerkesztői nevében köszöntök minden Közlönyolvasót a 2021-es év immár harmadik Közlönyének megjelenése alkalmából. Bízunk abban, hogy ez az utolsó járványhelyzettel terhelt számunk, és a következő számot már felszabadultan lapozgathatják bármelyik kávézó teraszán.

A legutóbbi szám ajánlójában arról írtunk, hogy a következő számot talán már egy kávézó teraszán lehet lapozgatni. És lám, ez már működik! A szép május és a múló járvány okán itt az idő, hogy megmozduljunk, elkezdjünk
újra sportolni...már aki eddig alibiként használta a szigorító intézkedéseket. Ezt a számot a sportnak szenteltük...a sport élet, erő, egészség, mi pedig bemutatunk néhány helyszínt, ahol égethetjük a kalóriákat, vagy szurkolhatunk azoknak akik égetik... reméljük a kalóriákat!


A MÉK hírek rovatban beszámolunk a MÉK elnökségének online üléseiről, valamint a Területi Elnökök Testületének 2021. 04. 30-i üléséről. A járványhelyzetből adódó bizonytalanságok miatt a MÉK tavaszi Küldöttgyűlésének tervezett időpontja 2021. június 25., de ennek megrendezhetősége továbbra is függ a május végén megjelenő Kormányrendeletektől. Beszámolunk a MÉK online szakmai továbbképzéseiről, amelyek a tako.mek.hu oldalon elérhetőek. Ugyancsak olvashatóak a Közlönyben a MÉK Elnökség határozatai, illetve a
szakmai hozzájárulási alap 2021. évi első fordulójának összefoglalása, a beérkezett és támogatott programokkal.
 
Részletes elemzés olvasható az elmúlt hetekben történt felmérésről, amelyet a MÉK készített a tagjainak szakmagyakorlását érintő gazdasági kérdésekről. Célunk az volt, hogy a valós piaci helyzet ismeretében tudjuk képviselni tagjaink érdekeit a tervezési díjakkal kapcsolatos belső szabályozásban, és a mindannyiunk számára elfogadható gazdasági környezet kialakítását célzó Kormányzati egyeztetéseken. A felmérés eredményét megküldtük a Területi Kamaráknak, illetve a teljes anyag elérhető a MÉK honlapján is. A felmérés
kitöltőinek köszönjük az együttműködést!
 
Jelen Közlöny Fókusztémája a sport, és a sportlétesítmények. Célunk, hogy bemutassuk ikonikus sportlétesítményeinket, illetve fórumot adjunk azoknak is, akik a létesítményeket használják, akik nem építész szemmel tekintenek az épületekre.
 
Ugyanakkor nem kevésbé fontos a tömegsport, az oktatási intézmények sportcélú beruházásainak bemutatása.
 
Egy sportesemény főszereplői a sportolók, mégis ahhoz, hogy az adott esemény eljusson a nagyközönséghez, kiemelt szerepe van a médiának, illetve azon személyeknek, akik az eseményről tudósítanak. Sok sportszerető építész egyik kedvelt sportriportere Hajdú B. István, akinek széleskörű tapasztalata révén megfelelő rálátása van a magyar sportinfrastruktúrára, éppen ezért vele beszélgettünk a sport és a média kapcsolatáról. Érdekes eszmecsere egy nagy tudású és jó humorú szakemberrel sportlétesítményekről, ikonikus
helyszínekről, futballról és olimpiáról!
 
Bár sokan ismerik már, sokan jártak is benne, de a sportlétesítményeket bemutató számból nem maradhat ki a Puskás Aréna. Az épületet a tervezője, Skardelli György mutatja be részletesen, érdekesen, építész szemmel. Legalább ennyire izgalmas téma a másik épületpár is, a Budapest Aréna és a Népligetben megvalósuló új Multi Aréna is, amelyet tervezőként ugyancsak Skardelli György mutat be. Érdekes párhuzam 2 hasonló funkciójú épület között, 18 év különbséggel.
 
A következő cikkel léptéket váltunk, és a nagy sportlétesítmények után bemutatjuk a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztési program keretében megvalósult tornatermeket és tanuszodákat. Ebben segítségünkre van Turi Attila, aki jó néhány ilyen létesítményt jegyez tervezőként. Érdekes, személyes hangvételű cikk, érdekes, magas építészeti színvonalú épületekkel.
 
A következő épület egy izgalmas téma, az egri Bárány Uszoda rekonstrukciója. A kitűnő építészeti minőséggel megvalósult projekt külön kihívása volt, hogy hogyan viszonyuljon a szomszédos Bitskey Uszodához. Az épületet, az alkalmazott műszaki megoldásokat a Puhl és Dajka Építésziroda képviseletében a tervező Puhl Antal DLA és Dajka Péter mutatja be.
 
Az Új technológia rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be, köztük a karantén kórházakhoz kapcsolódó szerkezetekről, új zsalutechnológiákról, tetőterek hőszigeteléseiről.
 
Ilyen lett ez a szám...sportos. És mint valami váltófutásban, már át is adtuk magunknak a stafétabotot, és készítjük a következő számot. Addig is jó szívvel ajánljuk a mostani Közlönyt csillagfényes májusi estékre, ha lusták vagyunk és nem sportolunk, legalább olvassunk róla!

Tutervai Mátyás
MÉK-alelnök, főszerkesztő