Aktuális
Ötcsillagos luxushotel, ötcsillagos burkolati megoldásokkal

Ötcsillagos luxushotel, ötcsillagos burkolati megoldásokkal

Hidegburkolás és műgyanta terrazzo padló készítése Mapei termékekkel a W Budapest Hotelben

Az egykori Drechsler-palota neoreneszánsz stílusú épület Budapest szívében, a Magyar Állami Operaházzal szemben található az Andrássy úton, UNESCO világörökségi helyszínen. 

Az 1886-ban átadott impozáns épület Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült, és többek között itt működött a 20. század második felében a híres Állami Balett Intézet is. A hányatott sorsú épület ezt követően 20 évig teljesen üresen állt, majd a Marriott International meglátta benne a lehetőséget, és a teljeskörű renoválást követően, 2023-ban megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a magával ragadóan izgalmas stílusú, ötcsillagos W Budapest Hotel.  

A rekonstrukciós projekt generálkivitelezője, műemléki felújításának- és belsőépítészeti kivitelei terveinek felelőse a DVM Group volt, akinek a felelősségi körébe tartozott a 16.000 m2 területű ingatlan műemléki helyreállítása, a gépészeti és az elektromos modernizációs és a belsőépítészeti tervezés és kivitelezés is.

Az épületnek a történelmi múltja miatt rengeteg műemléki területe volt, amit korhűen kellett felújítani, a tervet rengeteg régi fotó és videó alapján sikerült elkészíteni. Ehhez társultak azok a technikai igények, amely a modern korral és egy ötcsillagos luxushotel követelményeivel járnak. Mindezekhez jöttek még hozzá a kreatív, formabontó, extrém belsőépítészeti elképzelések, így a feladat nem volt egyszerű. De úgy gondolom, hogy a DVM Group mérnöki csapata, valamint a alvállalkozói csapat kiválóan teljesített, és a W Budapest méltó párja lett a szemben lévő, nemrég felújított Magyar Állami Operaház épületének.

                                                                                              Szőke Gábor, projektvezető, DVM Group Kft.

A Mapei termékeit két területen alkalmazták a szakkivitelezők:

 • 7 500 m2 területen, a hidegburkolás során
 • 1 100 m2 területen, műemléki és kortárs terrazzo padló készítése során

Hidegburkolás Mapei termékekkel 7 500 négyzetméteren

A hidegburkoláshoz a helyszínen dolgozó szakkivitelező cégek - a BrixEngin Kft., a Domino Kft., a Karko Bt., a Ratskó-Bau Kft., a Sedum Kft. és a Zsembi Trade Kft. - mindegyike a Mapei által forgalmazott termékeket használta, összesen 7 500 m2-es területen, az alábbi feladatok elvégzésével:

 • Az öt emeleten a hotelszobákhoz tartozó fürdőszobák hidegburkolása - összesen 151 szoba, ebből 45 db lakosztály külön WC-vel és zuhanyzó helyiséggel, padló- és falburkolás,
 • A földszinten az érkezési tér, az W LOUNGE étterem és a mosdóhelyiségek hidegburkolása különféle méretű lapokkal, a 2x2 cm-es mozaiktól egészen az 100x100 cm-es padlólapig,
 • A -1. szinten a W Budapest AWAY SPA részleg hidegburkolása, ami magában foglalja a medence mozaikburkolását, a padló- és a falburkolást a wellness térben és a vizes helyiségekben, itt is változó méretben, a 2x2 cm-es mozaiktól egészen az 100x100 cm-es padlólapig.

A cégek a hidegburkoláshoz a Mapei számos termékét alkalmazták, ezek közül a legnagyobb arányban az alábbiakat:

 • Keraflex Extra S1 ragasztóhabarcs,
 • Keracolor FF Flex fugázóanyag,
 • Mapelastic Aquadefense vízszigetelő anyag,
 • Mapeband Easy hajlaterősítő szalag,
 • Ultraplan Eco beltéri aljzatkiegyenlítő
 • Adesilex P9 ragasztóhabarcs

Műemléki és kortárs terrazzo padló, világszínvonalú minőségben

A több mint 135 éves épület emeleteinek közlekedő folyosóin gyönyörű terrazzo burkolat található – összesen 800 m2 területen -, ennek műemléki felújítását végezte el a Palazzo Kft, amely már 35 éve foglalkozik műemléki és kortárs burkolatokkal.

Mivel a burkolat alá – a modernizálás jegyében – padlófűtés került, cement kötésű anyag nem jöhetett szóba, így esett a választás az epoxi terrazzo burkolatra, azon belül is a Mapei MAPEFLOOR termékekre.

A földszinten pedig 300 négyzetméternyi, szintén padlófűtésre kerülő, de kortárs epoxi terrazzo burkolat készült el.

A Palazzo Kft. szakemberei a műgyanta terrazzo padló készítésénél az alapozáshoz a MAPEFLOOR I 910, a burkolat elkészítéséhez pedig MAPEFLOOR I 300 SL epoxi gyantát használtak. Végezetül, az elkészült padló védelme érdekében a MAPELUX LUCIDA fényes viasszal vonták be több alkalommal is a felületet.

„Az epoxi terrazzo padlók készítéshez azért használjuk a Mapei termékeket - a jó minőségén kívül -, mert az alapgyantát a helyszínen is tudjuk színezni, így mindig azt a színt tudjuk előállítani, amit éppen felhasználunk.”

                                                                                              Kiss Róbert, Palazzo Kft.

A munka során a Mapei szakmai tanáccsal is segítette a munkát, amikor egy nagy felületű terrazzo burkolat alá egy speciális, zsugorodásmentes esztrich aljzatot készítettek a kivitelezők. Ezt csak vizes technológiával lehetett megoldani, és a Mapei alkalmazás technikusa segített a helyszínen megmérni az aljzat maradék-nedvesség tartalmát, így tudták eldönteni, elkezdődhet-e már a burkolat elkészítése.

„Számunkra egy ilyen kivitelezésben az a legfontosabb, hogy azok a termékek, amik minőségben és megbízhatóságban a partnereink részére mérvadóak, együtt dolgoznak a kivitelezőkkel, hiszen az az élő munka, amit ebbe a tevékenységbe ők beletesznek, az felbecsülhetetlen értékű. Ezt bizonyítja az is, hogy az Egyesült Arab Emirátusokból ideérkező kollégánk, - aki több százezer négyzetméter gyanta terrazzot készített már munkája során -, azt mondta: ilyen gyönyörű epoxi terrazzo padlót még nem látott.”

                                                                                              Nagy Sándor, termékvonal felelős, Mapei Kft.

A Mapei büszke arra, hogy a beépített termékeken és a szakmai segítségnyújtáson keresztül részese lehetett ennek az impozáns projektnek, amelynek eredményeképpen ez az ikonikus épület visszanyerte a neki méltán járó csillogást és kiemelt figyelmet Budapest életében.

Nézze meg a helyszínen készült videónkat!

Fotók: Mapei Kft. - Soós Tibor e.v., DVM Group Kft. – Hlinka Zsolt

A tartalom szponzorált. A hirdetésekről és szponzorált tartalmakról bővebb információt média ajánlónkban talál: https://mek.hu/media-mediaajanlo