Aktuális
Példátlanul magas szinten ismerik el a legkiválóbb építészeket

Példátlanul magas szinten ismerik el a legkiválóbb építészeket

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el.

A magyar építészet hagyományainak megőrzéséért, az építészeti kultúráért és az építésügyért elkötelezetten tevékenykedő, a legmagasabb nívót képviselő építészek, építésügyi szakemberek a legnagyobb elismerést érdemlik. Ezért példa nélküli súlyú kitüntetés kerül megalapításra az új építészeti életműdíjjal, amelynek névadója Kós Károly, akinek otthon és közösségépítő, kultúrateremtő életútjáról tanúskodik közéleti szerepvállalása, az általa épített templomok, különleges házak, iskolák, a Fővárosi Állatkert épületei és a Wekerletelep főtere is. A díj átadására Kós Károly születésnapján, december 16-án kerül sor.

A díjat évente egy fő érdemelheti ki és egyszer kapható meg. Ezzel létrejön a kárpát-medencei magyar építésügy első életműdíja, amely mellé a bruttó átlagkereset 15-szörösének megfelelő pénzjutalom jár. Az elismerésről döntő bizottságban a legfontosabb szakmai szervezetek, így az MMA Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építész Kamara képviselői is helyet kapnak, elnöke az Országos Főépítész.

Az új kitüntetés mellett továbbra is átadásra kerül az Ybl-díj, a Mőcsényi-díj, a Forster-díj, a Schönvisner-díj, a Pro Architectura díj és az Építők Elismerő Oklevél. A javaslatokat az ÉKM a díjak honlapjain várja.

Forrás: Építési és Közlekedési Minisztérium