Aktuális
Piero Gazzola-díjjal ismerte el Dr. Fejérdy Tamás munkásságát az ICOMOS műemlékvédelmi világszervezet

Piero Gazzola-díjjal ismerte el Dr. Fejérdy Tamás munkásságát az ICOMOS műemlékvédelmi világszervezet

Az 1979-ben alapított díjat Piero Gazzola olasz építész (1908-1979), az ICOMOS alapítójának és első elnökének tiszteletére hozták létre és a három évente megrendezett tisztújító közgyűlés keretében adják át. Az elismeréssel olyan személyeket tüntetnek ki, akik kiemelkedő mértékben járultak hozzá az ICOMOS célkitűzéseinek megvalósításához.

Piero Gazzola-díjjal, a világ egyik legjelentősebb műemlékvédelmi kitüntetésével ismerték el Dr. Fejérdy Tamás munkásságát az ICOMOS műemlékvédelmi világszervezet (az UNESCO Világörökségi Bizottság szakmai tanácsadó szerve) Sydneyben megrendezett közgyűlésén.

Dr. Fejérdy Tamás építész, címzetes egyetemi tanár, műemlékvédelmi szakmérnök számos világörökségi terület szakértője, nemzetközi műemlékvédelmi munkabizottságok tagja, aki számos – az egész világon elfogadott és kritériummá lett – nemzetközi szakmai elméleti dokumentum meghatározó és alkotó egyénisége. A díjjal a nemzetközileg elismert műemlékvédelmi szakember több mint 50 éves munkásságát ismerték el, aki szemlélete, rendkívüli elméleti és gyakorlati felkészültsége, problémameglátó és megoldó képessége révén nemzetközi szinten is jelentősen hozzájárult a világ új kihívásait követő műemlékvédelmi szemlélet, módszertan és követelmény alakításában.

Az ICOMOS (az UNESCO Világörökségi Bizottság szakmai tanácsadó szerve) 1979-ben alapította az első elnökéről, Piero Gazzola építész professzorról elnevezett díjat, aki 1964-ben elkészítette a Velencei Charta-t (nemzetközi helyreállítási charta).

A három évenként sorra kerülő tisztújító közgyűlésen egy szakembert köszöntenek ezzel az elismeréssel. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tiszteletbeli elnöke, a világszervezet volt alelnöke, tiszteletbeli tagja, a Történeti Települések és Helyszínek Nemzetközi Tudományos Szakbizottságának alapító tagja, majd elnöke 2023. szeptember 8-án, ünnepélyes keretek közt vehette át a díjat a közgyűlésen.

A díjjal korábban többek között olyan jeles szakembereket tüntettek ki, mint a francia Jean Trouvelot, a lengyel Stanislas Lorentz, a brit Sir Bernard Feilden vagy épp a spanyol Carmen Añón Feliú, tavaly pedig a svéd származású Amund Sinding-Larsen-nek ítélték oda.

Gratulálunk a díjazottnak!

forrás: icomos