Aktuális
Pirán Építészeti Napok - Konferencia és Piranesi-díj 2023

Pirán Építészeti Napok - Konferencia és Piranesi-díj 2023

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURE (PDA) KONFERENCIA
KONTEXTUS-KONCEPCIÓ-KONSZENZUS
2023. NOVEMBER 25.
AUDITORIUM PORTOROŽ – PORTOROSE; SENČNA POT 8 A. 6320 PORTOROŽ, SLOVENIA

A Piran Days of Architecture (PDA) a világ egyik leghosszabb hagyományokkal rendelkező nemzetközi építészeti konferenciája. A szlovén építészek egy csoportja kezdeményezte, és 1986-tól 2007-ig prof. Vojteh Ravnikar (1943-2010) elnökletével 1983 óta minden évben november végén kerül megrendezésre a középkori szlovén tengerparti városban, Piranban, a bájos Tartini színházban, 2019-től pedig - a tenger kiszámíthatatlan áradása miatt - a közeli Portorož előadótermében.

A szimpóziumot 2008-ig a Pirani Parti Galériák szervezték, 2008-tól 2015-ig a DESSA Galériával közösen. 2015 óta a PDA-konferencia és a Piranesi-díj tulajdonosa és szervezője a DESSA Galéria, társszervezője a Pirani Parti Galéria. 1986 és 2007 között a szervezőbizottság elnöke az alapító tag, építész prof. Vojteh Ravnikar (1943-2010) építész. Az új szervezőbizottságot 2008 óta Maja Ivanič építész vezeti.

A konferencia célja a társadalmi építészeti helyzet értékelése, valamint a kortárs építészeti és térbeli termelés legprogresszívebb és leginnovatívabb ötleteinek bemutatása, amelyek a földrajzi és kulturális kontextus megértése és tiszteletben tartása révén megőrzik a kulturális identitást és sokszínűséget.

A konferencián számos világhírű építész tartott előadást, többek között: Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu, Bijoy Jain és mások mellett többek között Friedrich Achleitner, Boris Podrecca, Heinz Tesar, Luigi Semerani, Gino Valle, Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vieira, Peter Zumthor, Enrique Miralles, Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu és Bijoy Jain. Sokan közülük pályafutásuk későbbi szakaszában rangos nemzetközi építészeti díjakat kaptak, mint például a Pritzker-díj, az európai Mies van der Rohe-díj vagy a Velencei Építészeti Oroszlán Biennálé.

A PDA-konferenciát hagyományosan számos építészeti rendezvény kíséri. Ezek közül a legfontosabb a rangos nemzetközi Piranesi-díjért rendezett kiállítás.

ELŐADÓK:

Sonja Ana Hoyer, Slovenia
Aitor Fuentes, ARQUITECTURA-G, Spain
Tom Lechner, LP architektur, Austria
Janez Koželj, Slovenia
Pedro Domingos, pedro domingos arquitectos, Portugal
Iva Letilović, Letilović + Pedišić, Croatia
Níall McLaughlin, Níall McLaughlin architects, United Kingdom
Wang Shu, Lu Wenyu, Amateur Architecture Studio, China

PROGRAM:   www.pida.si

TRAILER:       https://www.youtube.com/watch?v=-f0bW8qc0kE

ISMERTETŐ: https://world-architects.com/en/events/piran-days-of-architecture-2023

PIRANESI-DÍJ

A Piranesi-díj a Szlovén Köztársaság első nemzetközi építészeti díja. A díjat a Pirani Építészeti Napok nemzetközi konferencia részeként hozták létre, és a DESSA Galéria, a Pirani Partiális Galériák és a Piranesi Nemzetközi Zsűri ítéli oda. A díjat először 1989-ben adták át Bogdan Bogdanović szerb építésznek a horvátországi Vukovárban található Dudik-emlékparkért.

A díj, amely a 18. századi olasz művészről, Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) nevéhez fűződik, akinek családi gyökerei állítólag Piranból származnak, a közép-európai országok területén az elmúlt két évben készült legjobb építészeti megvalósításokat díjazza: Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia, Szerbia 2018-ban, Bosznia-Hercegovina 2019-ben, Montenegró pedig 2020-ban csatlakozott.

A PDA-konferencia keretében a Piranesi nemzetközi kiállításon kiállított projekteket a fent említett országok nemzeti válogatói (Magyarországról Guther Zsolt) választják ki és jelölik minden év október végén. Minden válogató öt projektet jelölhet.

A Piranesi-díj kiállítás része egy nemzetközi (2008 óta) diákkiállítás is, amelyen 21 európai építészkar vesz részt: Graz, Spittal, Bécs, Banja Luka, Mostar, Szarajevó, Split, Zágráb, Szaloniki, Budapest, Ferrara, Pescara, Trieszt, Podgorica, Pozsony, Ljubljana, Maribor, Belgrád, Újvidék, Kragujevac, AA London. Az egyes karok hallgatói válogatók két, az elmúlt két tanévben tervezett projektet nevezhetnek.

A Piranesi-díjért mintegy 55 építészeti megvalósítás és 42 hallgatói projekt versenyez. A rangos Piranesi-díjat, két Piranesi Honorary Mentiont és a Piranesi Student Honorary Mentiont az adott év PDA előadóiból álló nemzetközi Piranesi-zsűri választja ki. A díjakat a PDA-konferencia tiszteletbeli védnöke adja át.

A Piranesi-díjat olyan különböző méretű és programú, változatos projektek kapták, amelyek a modern építészetnek a természeti, kulturális, történelmi és társadalmi környezethez való viszonyát tükrözik.

Piranesi díj benevezetett magyar épületek 2023
Magyarország - Hungary
1.         Museum of Greek Catholic Church | Nyíregyháza, Hungary | 2022
Architect: Studio of Mihály Balázs (Mihály Balázs, Dávid Török, Balázs Falvai, Márton Nagy) and Studio dmb
2.         Renewal of a Roman Catholic Church | Cserépváralja, Hungary | 2023
Architect: Studio Partizan (László Csaba and Zoltán Major, Péter Müllner)
3.         Transformation of a 100-year-old fruit storage building | Szentendre, Hungary | 2023
Architect: Studio Arkt (Gábor Fábián, Dénes Fajcsák) and Veronika Juhász
4.         Revitalization of a storage building | Nagyszentjános, Hungary | 2023
Architect: László Román and József Élő
5.         New Central Market Hall | Pécs, Hungary | 2022
Architect: Tamás Getto, Gergely Sztranyák, Barnabás Pálfy, Mihály Vári, Kata Tóth, Sándor Mohácsi, Réka Tóth

Hallgatói tervek:
BME Középületépülettervezési Tanszék, Budapest / Budapest University of Technology and Economics, Faculty of Architecture, Department of Public Building Design Department
1.         Life among the ruins - Revitalization of the Kőkúti Pauliner monastery ruins and surroundings | Salföld, Hungary | 2023
Student: Dóra Tihanyi
Mentor: Péter Kronavetter DLA

2.         The future of the former Vogt Mansion as a vertical school | Táborfalva, Hungary | 2023
Student: Kata Macsek
Mentor: Levente Szabó DLA

Eredmény hirdetés november 25-én