Aktuális
Prima Primissima 2023 építész díjazottjai

Prima Primissima 2023 építész díjazottjai

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima díjakat és a Közönségdíjat december 1-én, pénteken este a Müpában. Az elismeréssel a művészet, tudomány, sport és oktatás, ismeretterjesztés terén ismerik el évről évre a hazai és határon túli magyarság legjobbjait.
A Prima Primissima díjat 2003-ban hívta életre a kezdeményezést gondozó alapítvány a művészet és kultúra megőrzésének, fejlesztésének, valamint a hazai tudományosság támogatásának céljával.
 

Magyar építészet kategóriában

Prima Primissima díjas: Dr. Ferencz Marcel Habil DLA, építész, egyetemi tanár

Édesapja, Ferencz István utódjaként a NAPUR Architect Építésziroda vezetője. 1997-ben BME diploma díjjal fejezte be egyetemi tanulmányait. 1999 óta vesz részt az építész oktatásban. A Vizes Világbajnokságoknak otthont adó Duna Aréna vezető tervező építésze. A nemzetközi tervpályázaton első díjat nyert Új Néprajzi Múzeum épületének alkotója. Az egyedi megfogalmazású, nemzetközileg elismert épület számos szakmai díjat nyert az Egyesült Államoktól Kínáig. Két alkalommal képviselte Hazánkat a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén. Legújabb alkotása a sikeresen megrendezett 2023-as Atlétikai Világbajnokságot befogadó Nemzeti Atlétikai Központ, a „Királynő Koronája”. Ybl- díj (2013) és Pro Arhitectura díjas (2009; 2020) építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (2014).
 

Prima-díjas: Csillag Katalin, építész

A Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékén szerzett diplomát 1992-ben. Posztgraduális tanulmányait a Grazi Műszaki Egyetemen, illetve az ÉME Mesteriskolán (XVI. ciklus) folytatta, ahol jelenleg is Mester. 1994-ben alapította férjével, Gunther Zsolttal a 3h építészirodát. Nevükhöz számos nyertes hazai és nemzetközi pályázat, kiállítás és kiadvány mellett olyan épületek fűződnek, mint a Mozgásjavító Intézet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Campus fejlesztése, az Esterházy-kastély nyugati szárny és a szegedi Dóm felújítása. Az Ybl-díjas (2019) építész a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökségi tagja. Négy gyermek édesanyja.

Prima-díjas: Hegedűs Péter, építészmérnök

Pályáját az IPARTERV tervezőjeként, majd a KÖZTI műteremvezető-építészeként kezdte, az FÉK III. ciklusának hallgatója. 1985-ben alapítója volt a Magasépítési Tervező- és Szervező Kisszövetkezetnek. Tanulmányútjai Észak-Európában és Hollandiában formálták szemléletét. Épületeit a funkcionalizmus, a célszerűség, a nyitottság jellemzi szerves és hiteles egységet alkotva a környezettel, rekonstrukciós munkáiban az értékek megőrzésére törekszik. Az Ybl-díj (1986), Europa Nostra-díj (2002) és kétszeres Pro Architectura díjas (1985; 2002) építész nevéhez olyan középületek fűződnek, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, a budafoki, rákoscsabai és több fiókkönyvtár, a Békéscsabai Megyei Könyvtár, a Club Tihany szálloda és üdülőfalu, vagy a keszthelyi bíróság.

forrás: https://www.primaprimissima.hu/korabbi-dijazottak/