Aktuális
URSA TECTONIC HT: tűzálló ásványgyapot a lapostetőkbe

URSA TECTONIC HT: tűzálló ásványgyapot a lapostetőkbe

Feltörekvőben van a magyar építőipari piacon egy teljesen új és izgalmas megközelítés a lapostetők szigetelését illetően. Amikor lapos ipari csarnokok vagy kereskedelmi központok tetőjének rétegrendjét álmodják meg, ez idáig az építész tervezők csak az egy köbméterre jutó súly és a felületi terhelhetőségi adatok alapján válogattak a rendelkezésre álló nagy szilárdságú lemezek választékából. Az új gondolkodási irányzat ezeken felül már az adott szigetelőanyag-termékek rugalmassági értékét is figyelembe veszi, mert ráébredt a szakma, hogy nem volna éppen hátrányos, ha a szigetelőanyag nem „élne külön életet” az épülettől, hanem vele együtt „mozogna”, „lélegezne”. Ez nagyban megkönnyítené az életciklusa alatti károsodásmentesség biztosítását.

A kőkorszak vége

Mostanáig lapostetők szigetelésére kizárólag kőzetgyapotból készült táblák voltak forgalomban. A kőkorszaknak, a kőzetgyapot egyeduralmának azonban régen vége, és ez most megmutatkozik ezen a felhasználási területen is!

Az URSA jól ismert, különleges gyűrt szálas „tektonikus” gyártástechnológiával készült ásvány(üveg)gyapot termékcsaládjának új tagja, a 0,037 W/mK deklarált hővezetési tényezőjű, tűzálló URSA TECTONIC HT „FLATROOF” sikerrel száll versenybe a korábbi, kevesebb kiváló tulajdonsággal rendelkező szigetelőanyagokkal. A 21. századi technológiának köszönhetően kitűnő a termék rétegelválási szilárdsága és alaktartó képessége, ráadásul szálas mivoltából eredően lehetővé teszi az esetleges páravándorlást a szerkezetben. Másik fő előnye, hogy ez a terhelhető és lépésálló üveggyapot hőszigetelő anyag alapanyagából és szálszerkezetéből adódóan nagyon rugalmas táblás termék, mely az alszerkezet mozgását minden károsodás nélkül tudja viselni, illetve fel tudja venni.

Súlyos előnyök és döbbenetes teherbírás

Akár épületfelújításnál, akár új építésnél az öntartó URSA TECTONIC HT üveggyapot javára szól a többi megoldással szemben, hogy súlya csekélyebb (a kőzetalapú szigetelőanyagokhoz képest 30–50%-kal kevesebb). Beépítésekor az építési helyszínen csak mindössze 80–85 kg/m3 súlyú anyagot kell mozgatni. A tető összsúlyára, a tetőrendszer terhelésére vonatkozóan is előnyös – különösen ha a mai építőipari követelményeknek megfelelő nagy vastagságú beépítésekre gondolunk –, mivel korlátozott teherbírású födémek esetében is sikeresen alkalmazható.

Ez a különleges termék rálépéskor rugalmasan, de meggyőzően stabilan viselkedik a vízszigetelő lemez alatt beépítve. Első, horvátországi mintaprojektünkön kb. 4000 négyzetméter területen 30 cm vastagságban lett beépítve a lapostető szigetelési rétegrendjébe az URSA TECTONIC HT üveggyapot, és nem kevés, a betonlábazati elemekre letalpaló napelem került elhelyezésre a tetejére. Gyakorlatilag nem volt tapasztalható összenyomódás! A sikereken felbuzdulva a jelenleg is nagy nyomószilárdsággal bíró URSA TECTONIC HT gyártását a fejlesztők jelen pillanatban is folyamatosan figyelemmel kísérik, és az elért teszteredményekre alapozva biztató jeleket látnak arra, hogy a szigetelőlapok terhelhetőségét a gyártás során még tovább növeljék.

Főleg ipari célra

Az URSA TECTONIC HT „FLATROOF” tökéletesen alkalmas két vagy több rétegben elhelyezett egyenes rétegrendű lapostetők tűzálló hőszigetelésére, nem járható lapostetőkben (trapézlemez teherhordó felületen) vagy vasbeton anyagú vízszintes teherhordó födémeken is.

A nagy táblaméret (120×200 cm) miatt előnyösen alkalmazható nagy kiterjedésű lapostetők esetében, ezért fő felhasználási területe a logisztikai, raktározási, ipari célra szánt épületek, csarnoktetők, bevásárlóközpont-tetők szigetelése. Magánépítkezőknek – családi házakhoz – is nagyon jó választás járható tűzálló padlásfödém-szigetelés készítéséhez.

Az URSA TECTONIC HT szigetelőpaplanok 80, 100 és 120 mm vastagságokban készülnek. Gyakran több rétegben alkalmazzák őket: közkedvelt megoldás a háromszor 80 mm vastagságú anyag beépítése. Nem ördögtől való az a lehetőség sem, hogy ha felújításnál esetleg csak az alsó réteg szigetelés kerülne kiváltásra: ez esetben a 100 mm + 80 mm anyagbeépítés is teljesen kielégítő végeredményt adhat.

A tető hőszigeteléséhez elsődleges választás a tűzálló, fenntartható erőforrásokból és 95%-ban megújuló alapanyagból készülő, kiemelten környezetbarát URSA TECTONIC HT „FLATROOF” ásvány(üveg)gyapot, melynek beépítése hosszú távra garantálja a minőséget és az épület állagmegóvását.

URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu

További termékinformáció:

https://www.ursa.hu/ht-flatroof

A tartalom szponzorált. A hirdetésekről és szponzorált tartalmakról bővebb információt média ajánlónkban talál: https://mek.hu/media-mediaajanlo