Aktuális
XVI. . ÉPÍTÉSZEK ÉS A ZENE VILÁGNAPJA

XVI. . ÉPÍTÉSZEK ÉS A ZENE VILÁGNAPJA

2023. október 1. vasárnap 18 óra

Helyszín: Ybl Egyesület székhelye Budapest I. Ybl Miklós tér 9.

A Zene Világnapját október 1-jén, 1975 óta ünnepeljük, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására.

Az Építészek Világnapját október első hétfőjén, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) kinyilvánítása alapján 1998 óta ünnepeljük.

Goethe a straßburgi székesegyház előtt állva misztikus elragadtatásában mondta: „...Baukunst als eine erstarrte Musik...” ~ az építészet megfagyott muzsika, megdermedt, megkövült muzsika...

Püthagorasz görög filozófus tanítása szerint a szám a látható és a láthatatlan világ közötti határjelenség, kidolgozta a hangtávolságok számszerű rendszerét.

A püthagorasz-i hagyomány szerint, ha el tudjuk magunkban hallgattatni a világ zsivaját, a kozmikus létezésre figyelve, néha, pillanatokra, hallani vélhetjük a szférák zenéjét: ahogy a számok énekelnek... Másik görög filozófus, Platón, az európai esztétika korszaknyitó nagy alakja szerint a hangviszonyok mögött a szám és a mérték alapelve áll.

A platón-i meghatározás szerint, a művészet feladata elsősorban a szépség megjelenítése. A zene lélekre gyakorolt hatását kiemelve mondta „a zene nem végződhet másutt, mint a szép szeretetében”.

A szép szeretete, igény a szférák zenéjének, a számok énekének hallgatására, Kodály intelmének megfelelően – „A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése” - hozta létre 18 évvel ezelőtt az Építészek és a Zene Világnapja rendezvényünket. Egyedül az Ybl Egyesület ünnepli együtt az építőművészeket, az építőművészetet és a zeneművészetet

ZENE

Pesti Monika gordonkaművész
Ybl Egyesület kamaraegyüttese
az YBL5ÖS vezetője
építész, Ybl Egyesület tagja

MOMENTO kórus
Zaránd Emese karnagy

ÉPÍTÉSZET
ALKOTÓI ELHIVATOTTSÁG – SZAKMAI KIVÁLÓSÁG
Ybl Miklós-díj
Ybl-díjas Építészek
Ybl-díj Ünnepek
c. könyv bemutatója
bemutatja:
Bubnó Tamás
zeneszerző, karnagy, zenetanár
Liszt-díjas, Érdemes művész
a Szent Efrém Férfikórus Alapítója, vezetője
a Közreműködők tiszteletdíjuk lemondásával támogatják az eseményt

ÁLLÓFOGADÁS
FELIX KITCHEN & BAR
természetbeni támogatása

korlátozott férőhely miatt regisztráció kötelező: yblegyesulet@yblegyesulet.hu