Aktuális
"Az Év Belsőépítésze – 2019-2021" - Díjátadó ünnepség 2023. május 30.

"Az Év Belsőépítésze – 2019-2021" - Díjátadó ünnepség 2023. május 30.

A Laki Péter által 1998-ban alapított „Az év belsőépítésze” a díj alapításának 25. évfordulóján, immár huszonegyedik alkalommal került átadásra május 30-án, kedden, melyhez az ünnepélyes keretet az Építészek Háza biztosította.

A díjátadót O. Ecker Judit a Belsőépítészet Tagozat elnöke nyitotta meg, majd Hajnóczi Péter MÉK elnök köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepségen díszvendégként részt vett és köszöntőt mondott Lánszki Regő építészeti államtitkár.

„Az év belsőépítésze” elismerést a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének.

A zsűri tagjai:

  • Dr. Finta József Kossuth díjas építész, a zsűri elnöke,
  • O. Ecker Judit Ferenczy Noémi díjas belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke, a zsűri társelnöke,
  • Zoboki Gábor Kossuth és Ybl díjas építész,
  • Hefkó Mihály Ferenczy Noémi és Ybl díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja,
  • Tóth Tibor belsőépítész a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Belsőépítész Választmányának vezetője,
  • Láng Judit belsőépítész a Magyar Belsőépítész Egyesület elnöke,
  • Schinagl Gábor Munkácsy díjas belsőépítész a Képző- és Iparművészek Szövetsége Belsőépítész Szakosztályának vezetője,
  • Kovács Zoltán belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja,
  • Czakó Kálmán belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja,
  • Laki Péter a Laki Zrt. elnöke, a díj alapítója

A Laki Péter által magánkezdeményezésként alapított díj átadó ünnepsége állandó találkozóponttá nőtte ki magát az építész - belsőépítész szakma és az építőiparban tevékenykedő beruházói és kivitelezői kör képviselőinek életében. Az eddig eltelt 25 év alatt ráfordított és tanúsított energia, kitartás, következetesség és nem utolsósorban a díjjal együtt elnyerhető pénzjutalom által.

Zoboki Gábor Kossuth és Ybl díjas építész, a zsűri tagja egy prezentáció keretében röviden ismertette pályaműveket, beszámolt a zsűri összetett munkájáról, és értékelte a díjazott pályaművet.

2023-ban „Az év belsőépítésze 2019-2021” megtisztelő címet Ottlik György (Duplart Design Interior) érdemelte ki a budapesti Dániel út Bauhaus stílusú villa rekonstrukciójával (építész: Lenzsér Péter).

A tervezés során, igyekeztünk azt a kézműves, iparművész szemléletet visszahozni, ami az un. "Werkstätten" (műhelyek) szellemiségére volt jellemző a Bauhaus korszak idején, az 1920-as és 30-as években.” – mondta a díjazott.

A zsűri külön kiemelte és dicséretben részesítette Bihary Saroltát (Narmer Építész Stúdió), az általa tervezett Magyar Pénzmúzeum belsőépítészeti kialakításért (Bp. Postapalota építész: Sándy Gyula 1924-26, Szalay Tihamér 2018-2022).

A díjazott, a kitüntetést tanúsító aranyozott bronz emlékplakett mellett, O. Ecker Judittól a zsűri társelnökétől és az alapítótól, Laki Pétertől, a LAKI Épületszobrász Zrt. elnök-vezérigazgatójától egymillió-ötszázezer forintos jutalmat vehetett át.

 

Budapest, 2023. május 30.

Letölthető tartalom:

Prezentáció