Aktuális
Az alapoktól a tetőkig - A Mapei vízszigetelési megoldásai

Az alapoktól a tetőkig - A Mapei vízszigetelési megoldásai

A kezdetek

A Mapei vízszigetelési vonala 43 éves múlttal rendelkezik. 1980-ban mutatták be az IDROSILEX-t, mint egy adalékanyagot, amely vízhatlan habarcsokat hoz létre az alépítmények védelmére és vízszigetelésére. Az 1980-as és 1990-es évek során fontos tanulmányok és kutatások vezettek egy két komponensű, rugalmas cementhabarcs kifejlesztéséhez a beton szerkezetek védelmére és vízszigetelésére: 1992-ben jelent meg a MAPELASTIC, egy termék, amelyet minden piacon elismertek kiváló védelmi és vízszigetelési tulajdonságai miatt, és hamarosan referencia termékké vált a balkonok és teraszok kezelésére.

A fordulópont

Az 2006 és 2008 közötti időszak döntő fordulópontot jelentett a Mapei vízszigetelési szektorában, a 2006-os Rasco Bitumentechnik GmbH és a 2008-as Polyglass felvásárlásnak köszönhetően, valamint ekkor történt meg a vízszigetelő termékvonal kialakítása, amely a megoldási portfóliót számos technológiával bővítette mind a föld alatti szerkezetek, mind a tetők esetében.

Hamarosan megjelentek az öntapadó MAPETHENE bitumenes lemezek és a PLASTIMUL bitumenes emulziók a föld alatti szerkezetek kezelésére, valamint a MAPEPROOF bentonit lemezek és kiegészítőik (vízre duzzadó csatlakozók és PVC tömítő szalagok) a vízszigetelési rendszerek portfóliójának kiegészítésére az alapépítményi szerkezetek esetében.

A föld alatti szerkezetek megoldásportfóliója tovább bővült egy új, rugalmas cementhabarcs szigeteléssel. Valójában ezekben az években fejlesztették ki a MAPELASTIC FOUNDATION formuláját, egy olyan terméket, amelyet sok pozitívumáért és 1,5 atm negatív nyomás ellenálló képességéért értékeltek, így ez a termék különösen érdekes lett az alagsori épületrészek vízszigetelésének belső oldali helyreállításához.

Forrás: Realtá Mapei International 100. szám

A MAPELASTIC FOUNDATION mellett ugyanebben az időszakban létrejött a rugalmas cementhabarcs egy komponensű változata is, amelyet MONOLASTIC-nak hívnak, és a MAPELASTIC mellett az egyik legnépszerűbben értékesített vízszigetelési megoldás a balkonok és teraszok számára, kiegészítve a MAPEBAND szalagokkal és a MAPENET 150/MAPETEX SEL N hálókkal és szövetekkel, valamint a DRAIN vízelvezetők sorával.

A folyékony bevonatok

2010-ben a vízszigetelési vonal figyelme a folyékony bevonatokra irányult, különösen a MAPELASTIC AQUADEFENSE fejlesztésével, ami az első kész használatú termék volt a csempeburkolat alatti vízszigeteléshez. Ezt követte 2011-ben az AQUAFLEX ROOF akril tetőfedő bevonatok bevezetése, főként a felújítási és vízszigetelési helyreállítási szektorok számára. A vízszigetelési termékválaszték kibővítéséhez, 2009-2011-ben a PURTOP sorozat fejlesztése következett.

Miután letették az alapokat egy teljes termékvonal létrehozására, amely lehetővé tenné számunkra, hogy vízszigetelési megoldásokat szállítsunk az alapozástól egészen a tetőig, 2014-ben a cég és vízszigetelési termékvonala arra összpontosította figyelmét, hogy specifikus jellemzőkkel bővítse és kiegészítse a termékek portfólióját.

Részletezve, 2014 szeptemberében bemutatták a MAPELASTIC TURBO-t, az innovatív két komponensű, rugalmas cementhabarcsot a balkonok és teraszok vízszigetelésére, nem teljesen száraz, de megkötött alapfelületekre. Ez az újító formula különösen nagy elismerést nyert a felhasználók részéről, mert megfelelt a specifikus piaci igényeknek:

    a szükségletnek egy olyan termékre, amely minden hőmérsékleten folyékony marad,
    egy olyan termékre, amely maradékot nem képezve köt meg,
    és mindenekelőtt arra, hogy olyan alapfelületeken is használható legyen, amelyek nem teljesen szárazak, de eléggé megkötöttek.

Forrás: Realtá Mapei International 100. szám

Szintetikus lemezek fejlesztése a föld alatti szerkezetekhez

2017-től a jelenig egy fontos időszak kezdődött a vízszigetelési vonal mélyreható technikai elemzésével és a szintetikus lemezek fejlesztésével a föld alatti szerkezetek számára. Valójában az MAPEPROOF FBT, MAPEPROOF AL AP és MAPEPROOF FBH teljes felületen tapadó lemezek bevezetéséhez végzett munka lehetővé tette számunkra, hogy megközelítsük a piacot, amely addig az időpontig kizárólag versenytársaink birtokában volt, de a föld alatti szerkezetek vízszigetelési módszereiről szerzett tapasztalataink és ismereteink révén sikerült megvetni a lábunkat.

Részletezve, ezeknek a szintetikus lemezeknek köszönhetően, valamint képzési tevékenységeink kapilláris hálózatának köszönhetően sikerült felkeltenünk a tervezők figyelmét egy egyre fontosabb témában: a Radon gáz felismerése az új épületekben és felújítás alatt álló épületekben. Ezeknek a szintetikus lemezeknek az egyik alapvető jellemzője, hogy hatékony gátként szolgálnak a Radon gáz behatolása ellen a föld alatti szerkezetekben, ami egy olyan alkalmazási terület, amelyre a szabványok felülvizsgálat alatt állnak, és amelyre várhatóan 2024-2025-ben a Radon minimum szintje az otthonokban és az új épületekben a nyilvánosság előtt 200 Bq/m³-re csökken.

Forrás: Realtá Mapei International 100. szám

Poliuretán folyékony bevonatok

2018–2019-ben a vízszigetelési vonal tovább bővült a poliuretán folyékony bevonatokkal. Ez konkrét igény volt a piac részéről, amely a kézi felhordású folyékony termékek kutatására összpontosított, kiváló tapadásuk és kiváló mechanikai tulajdonságaik miatt különböző alapfelületeken, nem beszélve a változatos rétegrendi elrendezés lehetőségéről. A Tecnopol felvásárlását követően és a PURTOP EASY bevonatokok bevezetésével a Mapei képes volt kielégíteni ezeket az alkalmazási követelményeket a tetők, teraszok és erkélyek számára, valamint a tárolótartályok és ivóvíz medencék vízszigetelési munkálataihoz a PURTOP EASY DW termékkel.
És ez még nem minden; ezek a típusú bevonatok szabadon hagyhatóak, vagy kerámia lapokkal is burkolhatóak.

Forrás: Realtá Mapei International 100. szám

Felhasználásra kész, környezetbarát bevonat

2022-2023-ban új, felhasználásra kész, környezetbarát bevonat fejlesztésére került sor tetők, erkélyek és teraszok számára. Az AQUAFLEX S1K a szilán technológiát váltotta fel az olyan építőipari szektorban, amely specializálódott folyékony vízszigetelő bevonatokra. Emellett a Profilpas felvásárlásának köszönhetően, egy vállalatra, amely specializálódott padló- és falburkolatok, zuhanyfolyókák és szerelési kiegészítők gyártására és forgalmazására, a Mapei vízszigetelési megoldások portfóliója kiegészült olyan termékekkel, mint például burkolt erkélyek élprofiljai és speciális állítható támaszok, amelyek emelt padlók kialakítására szolgálnak. A 2023-as szakkiállításokon (Cersaie, Saie és Made Expo) bemutatásra kerültek az első teljes mértékben CO2 kibocsátás  kompenzált vízszigetelési termékek a piac számára: a MAPELASTIC ZERO és a MONOLASTIC ZERO, az első két termék a vízszigetelési vonalról, amelyeket a ragasztók, helyreállító és javító habarcsok, falbevonatok és a kerámia- és kőfelületek tisztítását, karbantartását és védelmét szolgáló termékek alkotnak a Zero Line részeként, a Mapei termékek sora, amelyeknek CO2 kibocsátását az életciklusuk során 2023-ban LCA módszerekkel mértek, ellenőriztek és tanúsítottak EPD-kkel, majd teljes mértékben kompenzálták a megújuló energiára és erdővédelemre vonatkozó tanúsított szénkreditek megvásárlásával.

Az első 43 év alatt számos piacot felfedeztünk, számos projektet sikeresen befejeztünk, és számos kihívást leküzdöttünk. Mindez még több tudással és mélyebb megértéssel járt a szektorral kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban, új vízszigetelési technológiák és megoldások fejlesztését és bevezetését generálva.

Mindez lehetővé tette a vonal és a cég növekedését ebben a konkrét szektorban, ami a Mapei-t megbízható partnerré tette a vízszigetelési megoldások terén. Mindez nem lett volna lehetséges, ha nincs állandó elkötelezettség a kutatás és innováció iránt, de ugyanakkor az állandó odaadás, amely minden termékünk szakértőjét jellemzi, akik napról napra vízszigetelési megoldásokat javasolnak és népszerűsítenek ügyfeleinknek, kivitelezőknek és tervező irodáknak.

Tehát, Mapei korábbi vezérigazgatója, Giorgio Squinzi szavait kölcsönözve, arra buzdítunk, hogy "Sose hagyd abba a pedálozást"!

A cikk a Realtá Mapei International magazin 100. számában jelent meg.

Ha szeretné a legjobb megoldást megtalálni a projektekben felmerülő építési problémákra és a kihívásokra, nézze meg a tervezőknek összegyűjtött Mapei szolgáltatásokat és segédanyagokat vagy kérje a Mapei szaktanácsadók segítségét, akár a projekt helyszínére történő kivonulással is!