Aktuális
Tájékoztató a műemléki műszaki ellenőri szakmagyakorlási jogosultságról (2022.04.22.)

Tájékoztató a műemléki műszaki ellenőri szakmagyakorlási jogosultságról (2022.04.22.)

Az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 2022. április 1-én hatályba lépett módosításával új jogosultságként bevezetésre került az ME-É-M jelű műemléki műszaki ellenőri jogosultság.

Az ME-É jogosultsággal a névjegyzékben már szerepelő szakmagyakorlónak, akik a továbbiakban is folytatni kívánja műemléki műszaki ellenőri tevékenységét, a területi kamaránál a szakmagyakorlás folytatása érdekében, eljárást kell kezdeményeznie a műemléki műszaki ellenőri jogosultság megszerzésére. Ebben az esetben a szakmagyakorló a tevékenységét meglévő jogosultságával a névjegyzéket vezető szerv döntéséig (az új „műemléki” jogosultság, ME-É-M megszerzéséig), de legkésőbb 2022. május 31-ig folytathatja.

2022. június 1-től műemléki műszaki ellenőri tevékenység, csak ME-É-M jogosultsággal látható el
A Miniszterelnökséggel 2022. április közepén történt egyeztetés eredményeként megállapítható, hogy jogszabály módosítás nélkül az összes igény nem rendezhető. Ezért a kérelmek feldolgozása fokozatosan történik. Azok a kérelmezők, akiknek a jogosultsága a jogszabály módosításáig nem adható meg, folytassák a munkájukat, a szerződésük szerint. Az diploma azonosítás szabályainak megfelelő egyenértékűsítések folyamatosan történnek.

MŰEMLÉKI MŰSZAKI ELLENŐRI JOGOSULTSÁG ENGEDÉLYEZÉSE

A jogosultság megszerzésének lépései okleveles építészmérnöki és azzal egyenértékű[1] végzett esetén:

 1. Előzetes eljárás kezdeményezése (végzettség és szakmai gyakorlat szakirányúságának megállapítására)

A műszaki ellenőri szakterület műemléki részszakterületén 3 év szakmai gyakorlati időként a műemléken teljesített vagy azzal összefüggő műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői, építőipari kivitelezési tevékenység idejét kell igazolni azzal, hogy a gyakorlati időbe beleszámítható a műemlékvédelmi szakmérnöki képzés ideje, valamint a műemléki hatósági engedélyezéssel kapcsolatos építésügyi hatósági tevékenység ideje részben együttesen legfeljebb 1,5 évet tehetnek ki.

 1. Jogosultsági vizsga kötelezettség teljesítése
 1. Mentesség a jogosultsági vizsga alól:
  - rendelkezik ME-É beszámoló vizsgával
  - rendelkezik építési műszaki ellenőri OKJ vizsga bizonyítvánnyal (átmeneti szabály!!! 2022. május 31-ig érvényesíthető)
 2. Felmentés hiányában jogosultsági vizsga:
  Az előzetes eljárásban kiadott pozitív tartalmú (mind a végzettség, mind a gyakorlat megfelelő) területi kamarai igazolás birtokában jelentkezés a MÉK által szervezett műszaki ellenőri jogosultsági vizsgára (https://jva.mek.hu/)
 1. Engedélyezési kérelem benyújtása (adatlap, vizsgabizonyítvány, eljárási díj)

 


[1] 2/2018. (01. 31.) DaDeT általános érvényű szakvélemény

A mesterfokozatú (Msc és MA) osztott, osztatlan vagy kiegészítő képzésekben szerzett:

a.) okleveles tervező építészmérnök,
b.) okleveles építész,
c.) okleveles építésztervező művész,
d.) okleveles szerkezettervező építészmérnök,
e.) okleveles urbanista építészmérnök,
f.) okleveles építőművész,
g.) okleveles ingatlanfejlesztő építészmérnök
diploma (egyetemi oklevél) egyenértékű a 266/2013.(VII.11.) Kormány Rendelet 1. és 3. mellékletében nevesített "okleveles építészmérnök" diplomával.