Aktuális | MÉK hírek
MÉK hírek

Koncepcionális észrevételek a Magyar építészetről szóló törvény 2023.09.01-i tervezetéhez

Az előkészítés alatt álló magyar építészetről szóló törvény aktuális tervezetét 2023. szeptember 6-án véleményezés céljából a Magyar Építész Kamara megkapta. A Miniszternek a szeptember 18-i MÉK székházban tett tájékoztatóját megelőzően az alábbi, koncepcionális észrevételeket kérdésfelvetésként küldte meg Hajnóczi Péter elnök úr azzal, hogy a tervezetre vonatkozó részletes véleményt a megbeszélést követően juttatja el. 

MÉK hírek

Részletes észrevételek a Magyar építészetről szóló törvény 2023.09.01-i tervezetéhez

A tervezetet a MÉK elnöksége, tagozatai és a területi építész kamarák is áttekintették. Lázár János az Építészek Házában szeptember 18-án személyesen tájékoztatta az építész kamarák vezetőit a törvény-tervezetről, ahol többek közt a MÉK által előzetesen megküldött koncepcionális felvetések közül több tisztázásra került. A találkozó után Hajnóczi Péter elnök úr a tervezettel kapcsolatos pontosító észrevételeket juttatta el a beérkezett kamarai szakmai észrevételekkel együtt.


 

MÉK hírek

A Szakmai hozzájárulási alap 2023 második fordulójának eredménye

A MÉK Elnöksége szeptember 15-én döntött a Szakmai hozzájárulási alap 2023 második fordulójában beérkezett kérelmekről. A pályázók napokon belül emailen is tájékoztatást kapnak a döntésről ill. a további teendőkről.

Az elnökség minden esetben mérlegelte, hogy a szakmai program minél tágabban és átfogóbban szólítsa meg a tagságot és figyelembe vette a területi kamara létszámát és az azzal összefüggő költségvetési lehetőségeit. 

MÉK hírek

MÉK Küldöttgyűlés - 2023.11.17.

A Magyar Építész Kamara soron következő küldöttgyűlésének időpontja a MÉK Elnökségének 2/2023. (01.20.) sz. határozata alapján 2023. november 17, péntek.

MÉK Titkárság 

MÉK hírek

Szeptember Feszt 2023

Meghívó

Sok szeretettel invitálunk mindenkit az egész napos szakmai rendezvényünkre!
Helyszín: MÉK székház, 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.
Időpont: 2023. szeptember 21., csütörtök

MÉK hírek

Építész ünnep a Magyar Építész Kamara összes termében

2023. szeptember 21-én került megrendezésre a tavaly útjára indított SzeptemberFeszt idei rendezvénye.

A több mint 300 érdeklődő egész napos feszes szakmai programon vehetett részt az Ötpacsirta utcában, melynek során bemutatkoztak a Kamara tagozatai, valamint az Archikon Architects, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft és az M-Teampannon Építészmérnöki Kft.

MÉK hírek

Kamarai vélemények az "általános településrendezési és építési követelményekről szóló" kormányrendelethez (jelenleg OTÉK)

A jogalkotó felkérésére a Magyar Építész Kamara Elnöksége, tagozatai és a területi kamarák áttekintették az OTÉK szabályozási körét érintő előírásokat  és az azok gyakorlati alkalmazása során észlelt tapasztalatokról, koncepcionális módosítási   javaslatokról alkotott véleményeket Hajnóczi Péter elnök úr alábbi, a témával kapcsolatos véleményével együtt megküldte az Építési és Közlekedési Minisztérium számára.

MÉK hírek

VI. Plan-net.hu Településfejlesztési Konferencia

A 2010 – 2018 között tartott konferenciák folytatásaként Nyíregyházán megrendezésre kerül a „VI. Plan-net.hu Településfejlesztési Konferencia”.

MÉK hírek

Szakmai programok hozzájárulási alapjának szabályozása - 2023

1. A MÉK a költségvetésében a tagság részéről jelentkező, az építész kamarához tartozó szakterületeket (építészet, műemlékvédelem, belsőépítészet, táj- és kertépítészet, településtervezés, területrendezés, tűzvédelem) népszerűsítő, a szakmagyakorlást segítő, a szakmagyakorlók munkáját bemutató, dokumentáló, az építészek összetartozását erősítő szakmai feladatok megvalósítására egy hozzájárulási alapot hoz létre.

MÉK hírek

MÉK online szakmai továbbképzések a tako.mek.hu oldalon

A tako.mek.hu oldalon elvégezhetőek a MÉK által készített online szakmai továbbképzések, az elérhető képzések sora 2023. májusában további 3 új előadással egészült ki.

Az online képzések a videó előadások megtekintésével és rövid ellenőrző tesztkérdések sikeres kitöltésével végezhetőek el. A sikeresen elvégzett továbbképzést követően a rendszerből rögtön letölthetővé válik a továbbképzési igazolás is. A képzés teljesítéséért 1 továbbképzési pont jár előadásonként.

MÉK hírek

Megjelent a Szakmagyakorlási kormányrendelet módosítása

2023. június 16-án hatályba lép az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 1.) Korm. rendelet hosszú ideje várt módosítása.

A módosítás több szakterületre vonatkozóan tartalmaz változásokat.

MÉK hírek

Észrevételek a Magyar építészetről szóló törvény 2023.04.26-i tervezetéhez

A magyar építészetről szóló törvény 2023. április 26-i tervezetét a MÉK Elnöksége, tagozatai, valamint a területi építész kamarák egyaránt áttekintették. Hajnóczi Péter elnök úr az előterjesztéssel kapcsolatban az alábbi fő, koncepcionális elemekre vonatkozó véleményt fogalmazta meg és leveléhez csatolta a beérkezett tagozati, bizottsági és területi kamarai véleményeket.