Aktuális
A MÉK KÖZLEMÉNYE - Közösségi ötletpályázat a Siófok, 1375/2 hrsz. alatti ingatlan hasznosítására - pályázati felhívással kapcsolatban

A MÉK KÖZLEMÉNYE - Közösségi ötletpályázat a Siófok, 1375/2 hrsz. alatti ingatlan hasznosítására - pályázati felhívással kapcsolatban

„PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Közösségi ötletpályázat a Siófok, 1375/2 hrsz. alatti ingatlan hasznosítására”

A Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata (a továbbiakban: Kiíró) közösségi ötletpályázatot hirdet az Önkormányzat tulajdonában álló, Siófok-Szabadisóstó, 1375/2 hrsz. alatti ingatlan hasznosításával kapcsolatban. Az „ötletpályázaton” bárki elindulhat, és ötleteit grafikus és szöveges formában nyújthatja be, szabadon variálva.

Az „ötletpályázat felhívása” tehát nem a 310/2015. (X.28.) sz. tervpályázati eljárásra vonatkozó kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) szerint készült.

Így a kiírás mind szellemiségében, mind az alaki és formai követelmények tekintetében – valószínűsíthetően tudatosan - nem felel meg a kormányrendeletnek. Ugyanakkor viszont megtévesztő a szóhasználata és szakmai szempontból vitatható megoldásokat tartalmaz:

  1. „Ötletpályázat”, amely a kormányrendelet egyik tervpályázati formája.
  2. Olyan elemeket kér, opcionálisan (hogy a kormányrendeletnek ne kelljen megfelelnie), amely igenis tervezési feladat (helyszínrajz, utcakép, látványterv, vázlatterv, koncepcióterv, keresztmetszet, műleírás, tervezői költségbecslés), ezek egy szabályozott szakma tervtartalmai.
  3. Arctalan: a bíráló szakértők névtelenek.
  4. A „felhívásnak” a szerzői jogra és a „pályaművek” díjazására vonatkozó részei tervpályázati szempontból értelmezhetetlenek.

Fentiek alapján kérjük a MÉK tervezői jogosultsággal rendelkező tagjait, hogy az ötletpályázaton ne vegyenek részt!

dr. Hajnóczi Péter elnök
Magyar Építész Kamara