Aktuális
Az Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja - Berlin 2023. október 9-10.

Az Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja - Berlin 2023. október 9-10.

Az Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja - European Platform for Architectural Design Competition (ADC) – Berlin 2023. október 9-10.

2023. október 9-én és 10-én került sor az EU-s projektben részvevő országok Építész Kamaráinak és partnerek képviselőinek személyes megbeszélésére, a Berlini Építész Kamara épületében. Szorosan szervezet 1,5 napos programban az eddigi elvégzett munkák értékelése és megvitatása szerepelt. Folyamatban van egy minden részvevő országra kiterjedő adatgyűjtés és feldolgozás a lakosság számától, az építészek számáról, egészen az évente lebonyolított pályázatokig kiterjed. A Magyar Építész Kamarát Sándor Gergely és Ulrich Tamás képviselték a munkacsoport ülésén.  

A legnagyobb érdeklődést és hosszas vitát a tervpályázattal kapcsolatos 100 kulcsszó okozta, bár számos nyelven hasonló a kifejezések használata, de azért az országok közti különbségek rányomják bélyegüket az értelmezésre. A német-osztrák-bajor-svájci építészek is vitatkoztak az azonos nyelv ellenére bizonyos kifejezések meghatározásán. A közel 150 éves múltra visszatekintő építészeti tervpályázati rendszer helyi szokások és kialakult hagyományok miatt nem azonos módon szabályozottak.
A berlini Építész Kamara épülete 19230-1932 között épült Erich Mendelsohn építész tervei szerint, az évek során hányatott sorsa volt, 1985 óta az Építész Kamara székháza. Erich Mendelsohn és Richard Neutra voltak az Einstein-torony építészei (1921).

Az ARCH-E projekt fő célkitűzése a magas színvonalú építészeti tervek népszerűsítése azáltal, hogy Európa-szerte fellendíti az építészeti tervpályázatok (ADC-k) használatát, elősegítve a legjobb terv kiválasztását.
Jelenlegi állapotban a nemzeti keretek és az információ megosztás hiánya miatt az Építészeti Tervpályázatokban nemzetközi részvétel aránya meglehetősen alacsony, és számos építészt is kizár a részvételből, és akadályozza a szabad versenyt. Ez talán erősebben sújtja a kis- és középvállalkozásokat, különösen azokat az irodákat, amelyeket fiatal és női építészek vezetnek, illetve tagjai, ez árthat szakmai fejlődésüknek is.
Ha többet szeretne megtudni a projektről, látogasson el weboldalra, és olvassa el a legújabb híreket. Köszönjük a támogatást, és jó szórakozást az olvasáshoz!

Látogasson el az ARCH-E honlapjára: https://arch-e.eu
Az ARCH-E hírlevél elérhető: https://www.arch-e.eu/news-events/newsletter-1/

Letölthető tartalom:

Cikk képekkel