Aktuális
MÉK hírek

Felhívás a 2021. évi MÉK választásról

Tisztelt Kolléganő, Tisztelt Kolléga!

A Magyar Építész Kamara soron következő tisztújító küldöttgyűlésének időpontja a MÉK Elnökségének 32/2021. (05.28.) határozata alapján 2021. szeptember 30., csütörtök.

Kérem, amennyiben az alább felsorolt tisztségek betöltésére alkalmas jelöltek személyére javaslata van azt augusztus 21-ig írásban postai úton (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.) vagy e-mailen (jelolobizottsag@mek.hu) jelezze a MÉK Országos választási jelölőbizottságának címezve!

MÉK hírek

Tájékoztatás a 2021. évi küldöttgyűlés új időpontjáról

A Magyar Építész Kamara Elnöksége 2021. május 28-i ülésén a jelenlegi korlátozások miatt úgy döntött, hogy a június 25-ére és a szeptember 9-ére tervezett két küldöttgyűlés időpontját elhalasztja, az új, 'összevont' küldöttgyűlés időpontját szeptember 30-ára  tűzi ki.

MÉK hírek

Megjelent az Építész Közlöny májusi lapszáma!

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!

Rohan az idő, a Közlöny szerkesztői nevében köszöntök minden Közlönyolvasót a 2021-es év immár harmadik Közlönyének megjelenése alkalmából. Bízunk abban, hogy ez az utolsó járványhelyzettel terhelt számunk, és a következő számot már felszabadultan lapozgathatják bármelyik kávézó teraszán.

MÉK hírek

Online felmérés a Magyar Építész Kamara tagjainak és nyilvántartottjainak szakmagyakorlását érintő gazdasági kérdésekről - 2021

A Magyar Építész Kamara felmérést készített a tagjainak, nyilvántartottjainak szakmagyakorlását érintő gazdasági kérdésekről. A felmérés összeállításával a MÉK igyekezett feltérképezni a tervezési piac állapotát, a tervezési díjak alakulását, a járvány hatását a tervező cégekre, a kamarai tagokra, annak érdekében, hogy a valós piaci helyzet ismeretében tudja képviselni tagjaink érdekeit a tervezési díjakkal kapcsolatos belső szabályozásban, és a mindenki számára elfogadható gazdasági környezet kialakítását célzó Kormányzati egyeztetéseken.

MÉK hírek

Összefoglaló a Területi Elnökök Testületének üléséről - 2021. 04.30.

A júniusi küldöttgyűlés kapcsán, ismét az online térben került megrendezésre a Területi Elnökök Testületének ülése, amelyen majdnem minden területi kamara képviseltette magát.

Hajnóczi Péter MÉK elnök ismertette a Miniszterelnökség múlt héten érkezett jogszabály módosítások felülvizsgálatával kapcsolatos felkérését. Ennek kapcsán a jogszabályok végrehajtásával összefüggő tapasztalatairól, véleményéről a területi kamarák elnökeit a MÉK véleményadás céljából megkereste.

MÉK hírek

Tájékoztatás a 2021. évi küldöttgyűlések időpontjáról

A MÉK Elnöksége a 2021. májusára meghirdetett Küldöttgyűlés időpontját 2021. június 25-ére tette át (2021.03.26.)
Az új időpontra vonatkozó határidőket itt találják: LINK

A Magyar Építész Kamara Elnöksége 2021. február 5-i ülésén a jelenlenlegi korlátozó intézkedések és előírások figyelembevételével döntött az idei két küldöttgyűlés időpontjáról:

MÉK hírek

Tájékoztatás a 2021. június 25-i küldöttgyűlésre vonatkozó határidőkről

A MÉK Elnöksége 19/2021. (04.03.) sz. határozatával úgy döntött, hogy a 2021. május 28-ára tervezett Küldöttgyűlés időpontját 2021. június 25-ére módosítja.

A küldöttgyűlésre vonatkozó határidőket az alábbi táblázat tartalmazza.

MÉK hírek

MÉK felmérés 2021. április tájékoztatás

Tisztelt Kamarai Tag, tisztelt Szakmagyakorló!

A Magyar Építész Kamara felmérést készített a tagjainak, nyilvántartottjainak szakmagyakorlását érintő gazdasági kérdésekről. A felmérés kitöltése során beérkezett kérdéseket mindenkinek közvetlenül válaszoltuk meg, a felmérés április 22-én éjfélkor lezárult, köszönjük a kitöltők együttműködését!

MÉK hírek

Megjelent az Építész Közlöny áprilisi lapszáma!

Kedves Olvasók, tisztelt Kollégák!

A Közlöny szerkesztői nevében köszöntök minden Közlöny olvasót a 2021-es év második közlönyének megjelenése alkalmából. Bízunk abban, hogy ez az utolsó járványhelyzettel terhelt számunk, és a következő számot már felszabadultan lapozgathatják bármelyik kávézó teraszán. Lassan ébredezik a remény és tavasz lévén a természet is...még ha e sorok írása közben a meteorológia éppen havat jósol is. A természet ébredése kapcsán jelen közlönyünk fókusztémája az ökológia és a klímavédelem. Bízva abban, hogy mindannyian azon vagyunk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, ajánlom figyelmükbe aktuális számunkat.

MÉK hírek

Elnöki szabályok veszélyhelyzet idején – Etikai-fegyelmi eljárásokra (érvényes 2020.11.20-tól)

jogszabályi felhatalmazás módosítása miatt február 8-tól változatlan tartalommal érvényes

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet, majd az újbóli kihirdetésről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelete, illetve annak hatályba lépését követően hozott korlátozó intézkedések okán, ezek visszavonásáig az 502/2020 (XI.16.) Korm. rendelet 16.§ (1) bekezdése, 17.§ (2) bekezdése, 18.§ (1) és (2) bekezdései alapján, a Magyar Építész Kamara (továbbiakban: MÉK) Elnöke, a Magyar Építész Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága által folytatandó másodfokú etikai-fegyelmi eljárásokra, illetve területi építész kamarák etikai-fegyelmi bizottságai által folytatandó első fokú etikai-fegyelmi eljárásokra vonatkozóan, az alábbi szabályokat hozza.

MÉK hírek

Elnöki szabályok veszélyhelyzet idején (érvényes 2020.11.20-tól)

Jogszabályi felhatalmazás módosítása miatt február 8-tól változatlan tartalommal érvényes

Az 502/2020. (XI.16.) Korm. rendelet 16. § (1) alapján a MÉK elnöke az alábbi, mind a Magyar Építész Kamara országos szervezetére, mind pedig a Területi Kamarákra vonatkozó szabályokat hozza:

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelete, majd az újbóli kihirdetésről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelete az azt követően hozott korlátozó intézkedések miatt, ezek visszavonásáig a területi kamarák és a MÉK (a továbbiak: Kamara) szerveinek személyes jelenlétet igénylő üléseire nem kerülhet sor.

Jelen szabályozás kiterjed a Kamara minden szervére.

Érvényes visszavonásig.

MÉK hírek

MÉK online szakmai továbbképzések a tako.mek.hu oldalon

A tako.mek.hu oldalon már elvégezhetőek a MÉK által készített online szakmai továbbképzések. A képzések sorát továbbfolytatjuk a tervezők szakmai továbbképzését segítő aktuális előadásokkal.